ЗБОГОМ, МОЈИХ ПЕТНАЕСТ ГОДИНА – Клод Кампањ

10 јул
 1. Твоја наставница 🙂
 2. Стефан Ј. 7/2    (шк. 2013/2014.)

______________________________________________________________________________

На свакој књизи пише да је аутор Клод Кампањ (француски). Занимљиво је да је реч о псеудониму, и то заједничком. Иза овог псеудонима крије се брачни пар Дубрвил: француски новинар Жан-Луј Дубрвил и његова жена Брижит. Под овим псеудонимом издали су више романа за децу. Поред овог, познат је и њихов роман „Деца магле(француски). Овај брачни пар је живео у Паризу до 1958. године, а онда су се преселили у Канаду. Њихово најпознатије дело је свакако ово о Јану и Фани. Врло брзо је продато 650 000 примерака књиге, а од тога је готово 450 000 продато у Француској. Роман је преведен на 11 језика. Аутори су добили неколико награда за њега, а снимљена је и телевизијска серија према овом роману.

Ко није упознао Јана и Фани и не зна шта је пропустио!

У овом дивном тинејџерском роману један од главних ликова је млади Норвежанин Јан који је као трогодишњак остао без родитеља. Срећно је живео са својим родитељима у норвешком граду Нарвику, а онда су га страхоте Другог светског рата одвеле у  Нормандију, географску регију у Француској. Спасен је захваљујући извесном капетану Ле Мороа.

Занимљивости:

  • Едвард Григ, норвешки композитор и пијаниста; романтичар

Јан је одрастао са мајком и не сањајући да му она није права мајка. Здружује се са другим главним ликом,  девојчицом Фани, која такође одраста без родитеља, а Јану пружа искрену љубав и подршку.

Роман „Збогом, мојих петнаест година” је роман о одрастању, али не оном очекиваном одрастању. Овде одрастају деца без родитеља. Изгубили су их на различите начине, а опет их то одсуство љубави биолошких родитеља повезује и уводи у свет одраслих, често тежак и пун искушења. Две нити романа увлаче читаоце у размишљање о животу, посебно о периоду преласка из детињства у свет љубави, очекивања, разочарања…

Петнаестогодишња Фани заљубљује се искрено, први пут. Наслови неких поглавља и указују на њена романтична осећања:

 • Поглед дивљег принца
 • Вребала сам сваки корак у тихој улици
 • Теби је тек шеснаест година, госпођице из Сунчаног часовника
 • А, ипак, како сам га волела…

Заљубила се у 20-годишњег Јана Офланжа, студента права, који под утицајем свих околности, одустаје од студија. Њега мучи сопствена прошлост и највећа му је жеља да открије своје порекло. Машта о томе, ћути, повлачи се у себе. Неколико је ствари које га стално подсећају да је био неко други:

  • мало црвено одело, излизано на коленима и лактовима
  • блузица шира него дужа за човечуљка од четири године
  • црвена капа са кићанком
  • ципелице од природне коже
  • један плишани сиви медвед истртих длака, клемпавих ушију и ћоравог ока

Иначе, у књизи има и других занимљивих ликова. Сама радња везана је за имање „Сунчани часовник” на коме живи Фани са старијим братом Гијомом и дедом, капетаном Ла Мороа, који их је прихватио после саобраћајне несреће у којој су страдали њихови родитељи. Стари капетан подозрева да иза Јана стоји нека тужна ратна прича, али се у то уверава по доласку Јанове полусестре Ингвилд. Тако се и захуктава радња. Не треба заборавити и Јанову помајку чији је једини грех – ћутање.

О свима њима и догађајима који се нижу прича нам сама Фани кроз свој дневник. Њен верни пријатељ који је не оставља!

Не заборави, овај је роман је, пре свега, дирљив. 

Прочитај га!

◊     ◊     ◊     ◊     ◊     ◊     ◊     ◊     ◊

Збогом, мојих петнаест година

Клод Кампањ

Под именом Клод Кампањ крију се осећања која су од једне љубавне приче довела до брака. Реч је о псеудониму два аутора, брачног пара, из чијих је пера потекла ова дивна књига: Жан-Луј Дибреј и Брижит Ире. У љубавном складу и хармонији међу њима створили су незабораван роман. Њихово заједничко дело објављено је 1959. године. Није прошло много времена и већ су сви који су читали књигу могли да тврде да ће овај роман увек бити читан и да ће изазивати дубока осећања у читаоцима широм света. Аутори су за своје дело добили награду за књижевност Федерације родитеља студената гимназија и колеџа Француске. Преведено је на 11 језика и продато у неколико стотина хиљада примерака, а према њему је снимљена и телевизијска серија. После првог заједничког дела, поменути брачни пар је наставио са стварањем. Врло брзо после овог романа створили су дело „Деца магле”, наставак романа о коме ћу вам ја сада нешто мало рећи.

Радња романа почиње на једном старом имању које има и име. „Сунчани сат” је имање код Булоња у Француској, а на њему живе Фани, њен брат Гијом и њихов „дедица”, капетан Ле Мороа. Брат и сестра код доброг капетана живе од када су им родитељи погинули у саобраћајној несрећи. Повремено код њих свраћа и Јан, тајанствени младић из краја.

Слободно се може рећи да заплет настаје када на имање стигне Ингвилд. Од првог сусрета Фани сматра да је Ингвилд уљез. Сигурна је да ће им она пореметити мир у кући. Иако има само 15 година, живот ју је већ научио да неће бити само мажена и пажена. Научила је тешку лекцију: промене могу да одведу ствари у погрешном правцу. Зато се она плашила промена које ће унети у њен живот Ингвилд. Осећала је горку зебњу у срцу и сваким делићем себе је знала да више неће имати своје најмилије само за себе. У исти мах је била спремна и да заволи нежељену гошћу јер је одувек маштала о правој пријатељици. Била је спремна да пружи Ингвилд шансу, мада тешка срца.

Тако Фани наставља да нам приповеда даља дешавања. Између осталог, лично од ње сазнајемо да се заљубила у 20-годишњег младића кога сам већ поменуо. Јан Офланж, тајанствени младић из Норвешке, није имао ништа срећније детињство од Фани. У страхотама Другог светског рата, у трећој години живота, игром случаја је бродом доспео у Француску. Одрастао је уз маћеху, а да није ни сањао да постоји нешто скривено у његовом пореклу. Једног тренутка почиње да сумња у истинитост приче своје помајке и зато је напушта. Живи сам и ради у близини „Сунчаног сата”. Веома је ћутљив и неприступачан. Затворен је у неком свом свету и никоме не допушта да му се приближи.

Нећете остати равнодушни пред његовим осећањима према пријатељима са имања. Његова љубав према њима је дирљива, потпуна и без икаквог интереса, али овај несрећни младић не уме да је покаже. Посебно га збуњује чудна везаност коју осећа управо према капетану Ле Мороу. Читајући даље роман, и ви ћете сазнати да је управо добри капетан успео да разреши Јанове муке. Јан је често долазио код њих. Многе је вечери провео гледајући Фаниног брата Гијома како стрпљиво обрађује дрво. Дивио му се због те умешности и често је желео да је спретан са дрветом као Гијом.

Фани нас даље води кроз њихова сећања и узбудљиве догађаја. Немојте мислити да је прошло много времена. Тек неколико месеци, али баш они месеци када Фани и Јан сазревају. Нажалост, они пре времена одрастају. Од девојчице која зими бициклом иде у школу, Фани постаје права девојка коју мучи болест звана – прва љубав. Како сама каже, проводи многе сате вребајући сваки Јанов корак у тихој улици.

Нисам ни сањао да ћу уронити у свет једне тако узбудљиве приче. Упознао сам се са младим људима који су се нашли, ни криви ни дужни, пред бројним проблемима. Свим срцем сам навијао да успеју у својој потрази за изгубљеном породицом. Радовао сам се том зближавању између деце која нису имала среће да одрастају поред својих родитеља. Дирнула ме је њихова љубав и нестрпљиво сам ишчекивао део када ћу сигурно знати да њихова љубав опстаје.

Тек кад будете прочитали књигу, схватићете зашто ће се ова књига увек читати и зашто никада неће бити заборављена. И вама ће, као и мени, помоћи да разумете много тога што је у вези са најосетљивијем животним добом, у коме смо управо ми. Фани и Јан су нешто старији, али захваљујући њима, схватамо да није лако опраштање од детињства и безбрижности коју оно носи са собом. Ако имамо среће да нам је детињство баш онакво какво и треба да буде…

Свим срцем вам препоручујем да прочитате овај дивни роман. Његова тема није нимало лака, али просто увлачи у размишљање о животу, о надањима везаним за будућност. Подсећа нас колико смо срећни што смо деца и што живимо у миру. С друге стране, некако се у нас увуче и питање колико смо уопште спремни да закорачимо у свет одраслих. Толико сам се саживео са ликовима да су ми већ недостајали после неколико сати од последње странице романа. Ипак, са усана ми не силази осмех јер је крај ове дирљиве приче – срећан.

Знам да је наша наставница већ писала о овој књизи, али сам хтео да вам дочарам своје утиске. Желео бих да још неко од вас прочита ову књигу и да разменимо утиске о њој.

Не оклевајте, пронађите књигу што пре 🙂

Стефан Ј. 7/2

(шк. 2013/2014.)

◊     ◊     ◊     ◊     ◊     ◊     ◊     ◊     ◊

Advertisements

2 реаговања to “ЗБОГОМ, МОЈИХ ПЕТНАЕСТ ГОДИНА – Клод Кампањ”

 1. vukan028 29. децембра 2012. у 11:53 #

  Knjiga puna misterije,puna tajni.Preporucujem svakome da je procita.

 2. Силвана 29. децембра 2012. у 13:10 #

  Да знаш да је за сваку препоруку 🙂 🙂 🙂

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: