ЧИК АКО СМЕШ, КЛЕР! – Ивон Принц

27 јун

Ивон Принц је ову књигу посветила Мрежи „Rainforest Action”. Главни циљ ове мреже је чишћење наше планете.

И ову књигу је објавио „Креативни центар”, као и претходна два дела:

Зима је и Клер сваког дана, по устајању из кревета, стаје крај прозора и посматра снег како пада по крову. Школске обавезе и даље трају, рачунајући и разговор  са госпођом Ганц. Наиме, Клер треба да одлучи чиме ће се даље бавити. Натпросечна је у математици и одлично чита, али су њене жеље другачије. Жели да буде глумица.

Алисон и Клер нестрпљиво ишчекују Божић. Један од разлога је и њихова жеља да што пре престане досадни посао (паковање поклона :() у тржном центру. Клер је прилично неспретна у овом послу, али јој снагу даје поглед на Деда Мраза. Наравно, то је неко кога она познаје 🙂 У једном тренутку је схватила да је поред Деда Мраза и један слатки вилењак :).

За празнике је дошао и Пол, Клерин дугогодишњи пријатељ. Враћа се из школе у коју га је послао отац због жеље да му син има најбоље могуће образовање. Пол је дошао са другом, што Клер касније сазнаје. А сазнаје да Пол више није онај Пол кога је она знала. Овај Пол привлачи девојке. И то баш Клерину другарицу!

У овој књизи дешавају се ствари у које ни сама Клер не верује. Позвана је на дејт! Њена симпатија је бубњар у групи која се зове „Фотеља доктора Франкенштајна”. Звучи занимљиво или грозно?!

Захваљујући том позиву, Клер се упушта у авантуру звану лагање родитеља. Није јој лако што је приморана да тако нешто ради, али не зна како другачије да реши своје љубавне проблеме. Нажалост, није послушала добронамерне савете својих пријатеља. Можда је нешто научила?! Лако је њеној другарици Елси да каже да је преживела првог лошег момка и да то није тако страшно. Али ту није крај Клериним мукама. Десило се још нешто где она може само да се пита: „Може ли човек да умре од понижења?

Срећом, ту је тетка Риђана која за сваку лошу ситуација има добро решење. У овом случају решење је садржано у речи РАЗБИБРИГА. Клер нема бољу идеју него да послуша теткин савет. Бира разбибригу која ће јој олакшати муке у којима је.  И баш у тој разбибризи учествује и Џошуа – „смарач за медаљу, али какви све смарачи могу да буду, овај и није тако лош”. Да ли је Џошуа баш толики смарач?

Шта је одабрала Клер за своју разбибригу? Теквондо

Основна начела ове вештине су:

  • углађеност
  • исправност
  • истрајност
  • самоконтрола
  • неукротив дух

Звучи занимљиво! Крајњи циљ теквондоа је постизање хармоније с природом и самим собом, а прави ученик теквондоа зна како да се понаша у свакој ситуацији.

Пролази и дочек Нове године; пролази и распуст. Клер иде на прву пробу „Укроћене горопади(енглеска Википедија). Ово дело је комедија Вилијама Шекспира. Наравно, Клер ће играти Катарину, главну женску улогу.

И књига се завршава… А свима нама који воле Клер остаје нада да ће ауторка написати и четврти наставак.

Мирјана И. 5/1

(шк. 2011/2012.)

Чик ако смеш, Клер!

Ивон Принц

Ово је трећа књига из серије романа чија су тема догодовштине, успони и падови једне симпатичне тринаестогодишњакиње по имену Клер.

Сигурна сам да вам ауторка романа Чик ако смеш, Клер није непозната. Такође сам сигурна да вам се, ако сте имали прилике да прочитате још неке књиге Ивон Принц, јако допао њен начин писања. Могу да кажем да је ова књига јако занимљива, као и претходне две. Духовита, занимљива и поучна само су неки од придева којима могу да је опишем. Наравно да их има још много, али сам нестрпљива да са вама поделим своје утиске о тој дивној књизи. Па да се поклоним и почнем 🙂

Божић куца на врата и сви га жељно очекују. Праве се планови за куповину поклона, мирис четинара се шири градом и, наравно, сви жељно очекују да падне први снег. Деца се радују доласку Деда Мраза. Клерина мама се посебно радује Божићу јер је ово први Божић који ће провести без пословних обавеза. Радује се што ће моћи сваки кутак у кући да украси, спреми свечани ручак и да кува топлу чоколаду својој Клер.

Овај Божић ће бити посебан и за Клер јер ће овај Божић бити први који ће провести без Елсе, њене другарице из маште јер ће Елса ове празнике провести у Паризу.

У тржном центру такође влада еуфорија, људи купују поклоне, а Клер и њена пријатељица Алисон волонтирају заједно са Бети, пријатељицом Клерине маме. Паковаће поклоне и тиме допринети проналажењу лека против рака.

поклони

Током зимског распуста, који су сви ученици жељно чекали, биће смеха, дружења, али и суза. Појављује се и Пол, Клерин пријатељ из детињства. Чисто да забава буде потпунија 🙂

Почела бих од Клериних доживљаја током распуста јер их има много и сви су јако занимљиви. Она једва чека празнике, првенствено због времена које ће провести са својом породицом, али, као и свако, због поклона.

Много ми се свидео део у коме Клер и Алисон размењују поклоне. Биле су одушевљене поклонима. Оба поклона су била јако оригинална, али нећу ићи дотле да кажем шта је која од њих добила.

Преко пута тезге за умотавање поклона на којој раде Клер и Алисон налазио се северни пол. Чудите се J Тако је Клер назвала део тржног центра на ком раде Сајмон, Клерин пријатељ са којим је играла у школској представи Магбет, и слатки вилењак Мргуд. Клер је овим надимком назвала Сајмоновог колегу који је био задужен да током распуста помаже деци да се попну Деда Мразу у крило како би фотограф могао да их слика. Клер и он су први пут разговарали испред тржног центра када је она изашла да удахне свеж ваздух, а он да запали цигару јер је, наравно, забрањено пушити унутар тржног центра. Клер му је рекла да није вешта у паковању поклона као Бети и Алисон и да јој то тешко пада, а он није пропустио прилику да се изјада како је осуђен да диже гојазну децу од педесет килограма и да трпи нападе немирне деце. У том разговору Мргуд се представио као Винс, рекао јој је да воли музику и позвао је на пробу његовог бенда.

Међутим, Винс ће јој донети више штете него користи. Не бих да вас држим у неизвесности, али треба да знате да ће Винс бити први лош момак на кога је Клер наишла. Особина коју бих приписала Винсу, за почетак, јесте неодговорност, а онда није чудо што је, благо речено, одвратан. То се јасно види када је позвао Клер да дође на журку код њега. Сложићете се да је то баш лепо од њега. Па зашто је одвратан?! Све време док је трајала журка, он се недолично понашао. Још је најмање зло што је пио… Када је дошао ред на игру познатију као игра два минута у ормару, Клер је схватила да је Винс лош момак и истрчала из његове куће што је брже могла. Као без душе је стигла кући и све је испричала мами јер ју је слагала да иде са Алисон код Сајмона и његове девојке Силвије на санкање. Ту ноћ је Клер провела плачући и размишљајући о томе шта се те вечери десило. Питала се како је могла да испадне тако глупа. Дуго није могла да спава, али се онда појавила Елса. Дошла је из Париза и седела је на Клериној столици за љуљање. Посаветовала ју је и испричала јој своје искуство са њеним првим лошим момком. После тог разговора Клер се осећала много боље.

Тај део јако утиче на читаоца и тера га да се стави у исту позицију у којој се налази Клер. То је мој омиљени део јер је Клер успела да стане на ноге после тог грозног искуства.

Није само Елса била заслужна за Клерин брз опоравак, већ и Алисон. Када је Клер чула да је Пол у граду, није могла да дочека да се њена два најбоља пријатеља упознају. Алисон је упознала Пола и – заљубила се, а и Пола су обузела иста осећања према њој. Алисон је чула да је Полов друг у граду и желела је да га Клер упозна. Алисон и Пол су се договорили да се нађу случајно у тржном центру. Тако се Клер упознала са Џошуом, Половим пријатељем.

И одмах да вам кажем, то је други део књиге који ми се највише свидео. Џошуа је сан сваке паметне девојке.  Занимљив, културан, пристојан, помало стидљив… Није чудо што су те особине биле добитна комбинација особина за освајање Клериног срца. Њих четворо су се договорили да заједно код Клер сачекају Нову годину. Није тешко погодити да њени родитељи те вечери неће бити код куће. Алисон је набавила филмове, а Клер наручила пицу. Лепо су се провели, а филм је требало да се заврши пет минута пре Нове године. Алисон и Пол су заспали загрљени, а Клер и Џошуа су прославили долазак Нове године баш како доликује. Пољупцем. Ето, и трећег дела који ми се највише свидео 🙂

украси

Наравно, нећу заборавити да вас упознам и са осталим ликовима. Књига Чик ако смеш, Клер никада не би била потпуна без Клерине луцкасте комшинице Пејшенс. Сами ћете одлучити да ли бисте желели такву једну у свом крају 🙂 Весела је у сваком тренутку, било каквом. Њу је на Дан захвалности ударио аутомобил док је прелазила улицу, а она… Трчи, скаче, понавља грешке при прелажењу улице као да се ништа није десило, као да никада није била повређена. Њене приче увек делују бесмислено, али за њу имају велику важност. Једном приликом је Клериној мами сат времена причала о мушицама, а у делу у ком Џошуа прати Клер до куће после часа теквондоа показује им свој зуб. Занимљива је. И више од тога. Кад год бих видела да на страници пише велико слово П убрзавала сам читање како бих што пре стигла до тог дела јер сам била убеђена да Пејшенс има неку нову причу. Верујем да ће и вама Пејшенс бити, поред Клер, омиљени лик. Као што је и мени. Нисам могла да зауставим смех када је била у тржном центру. Замолила је Клер да је убаци на почетак реда, а Клер је знала да то некако мора да учини јер би настала туча и вика. Нико не може да је криви због овакве одлуке. Ако некога познаје, познаје Пејшенс. Када је Пејшенс коначно дошла до Деда Мраза, није могла ни секунду да буде мирна, Не морам вам рећи да су све фотографије биле мутне. Деда Мразу је сваку своју жељу са списка, који је био огроман, чисто да се зна, поновила безброј пута како би запамтио све. Мада… Мислим да је био сувише уплашен да би ишта запамтио.

Поред Пејшенс, требало би издвојити и Пола и Клерине родитеље. Наравно и Џини Џејмент. Та девојчица се толико недолично понашала да је морала две недеље да проведе код куће. Иначе, Џини Џејмент је до краја књиге остала каква је и била. Најобичнија валисавица! За Пола је довољно рећи да је Клерин најбољи пријатељ и да се друже још од детињства. О Клериним родитељима не знам шта бих посебно рекла. Родитељи као и сви други 🙂

украси 1

Док сам читала овај роман забавила сам се, смејала и, наравно, научила нешто. Препоручила бих је девојчицама које воле тинејџерске романе о пријатељству и љубави. Тврдим да неће моћи да одоле овој књизи. Поготово ако воле да, када читају неку књигу, цео дан остану приковане за столицу док је не заврше. Тај роман мени није дозвољавао да устанем. Ко прочита моју препоруку, а не прочита књигу, не зна шта пропушта!

Мила Ћ. 7/3

(шк. 2013/2014.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: