НИЈЕ ФЕР, КЛЕР – Ивон Принц

26 јун

Књигу је написала Ивон Принц. Код нас је „Креативни центар” објавио 2007. године ову књигу од 188 страна. Ова књига је наставак књиге „Воли те твоја Клер”.

Посебно ми се допало то што је Клер Ферон постала члан драмске секције. Глумила је главну улогу у Шекспировој представи „Магбет” и открила је да ће бити глумица. „Магбет” је једна од најпознатијих трагедија великана енглеске и светске књижевности Вилијама Шекспира (1564–1616). Магбет, подстакнут пророчанством вештица убија краља Данкана, постаје владар и низом злочина настоји да сачува тако стечену власт. Леди Магбет (коју игра Клер) у почетку изгледа тврђа и одлучнија од свог мужа, али је прва поклекла и, под теретом савести, губи разум и умире.

Моја мама има ову Шекспирову трагедију. Изненадила сам се колико је текста Клер научила без проблема и тако победила на аудицији.

Много сам тога сазнала о драмској секцији. Сазнала сам да се деца такмиче за одређену улогу и да сваку улогу касније спремају два глумца. Пробе су три пута недељно и суботом скоро цели дан. Допао ми се начин на који се представљају чланови драмске секције једни другима. Волела бих да учествујем у таквом представљању. Већ знам како би то изгледало 🙂

Занимљиви су догађаји у којима Клер учествује, било са Елсом и Елси, било са својом другарицом Алисон или тетком Риђаном, али је на мене ипак највећи утисак оставило све у вези са драмском секцијом.

Клер је добила и нову комшиницу уместо досадног пса који је стално завијао. Пејшнс је личила на шашаву девојчицу из циркуса, али је временом нашла своје место у Клерином срцу. Пејшнс је интересантна девојчица у сваком смислу, а посебно су занимљиве њене модне креације. Једна од њих: „Појавила се у једној од својих смелих креација из колекције Луда јесен – у чарапама с љубичастим и белим пругама; црвеним гуменим чизмама које је узела из комплета одеће Супермен; светлозеленом џемперу и црвеној кациги која подсећа на оне које носе ватрогасци. На капке је нанела сребрнкастоплаву сенку, а уста јој је красио јаркоцрвени руж”.

Џини Џермејн задаје много проблема Клер. Она је звезда школе и решила је да јој преотме најбољу другарицу. Да ли ће у томе успети?

Поред глуме и проблема са Џини, приказан је и Клерин однос са тетком Риђаном који се нарушио због теткине заљубљености у погрешног човека. Иначе, у овој књизи је пуно срећних и несрећних парова, што је посебно занимљиво. Да ли се и Клер заљубила?

Ипак, најважнија реч ове књиге је ДРУГАРСТВО. Један пасус у вези са другарством посебно ме је дирнуо, јер сам се препознала у тим речима: „Када имаш најбољу другарицу, онда је читав свет много лепши. Чини ти се да су људи љубазнији, да су ти шале смешније и да се, око тог чврстог језгра које чините ти и твоја најбоља другарица, све одвија с лакоћом”.

За Клер је јако важан и њен партнер у представи – Сајмон.  У дугогодишњој је вези са једном прелепом девојком, а пошто је окружен сестрама, итекако разуме како функционишу девојчице.

Уз ову књигу се читаоци баш могу опустити и насмејати, понекад и растужити, али се из ње може и много тога научити. Издвојила бих један део који, по мом мишљењу, представља једну од најважнијих порука овог романа: „Оно што је важно јесте да не треба да добијеш оно што желиш, већ да желиш оно што добијеш. Уколико желиш да доживиш нешто лепо, онда мораш да помогнеш да се и другима око тебе такође догоди нешто лепо”.

Књига ме је подсетила и на Елмера Фада. Знате ли ко је он?

Мирјана И. 5/1

(шк. 2011/2012.)

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s