ОСКАР ПИЛ – ОТКРИЋЕ МЕДИКУСА – Ели Андерсон

4 мај

Твоја наставница 🙂

______________________________________________________________________________

Сигурно се питаш шта значи реч медикус 🙂 Особа која има невероватну моћ да путује кроз било које живо биће. И он је добро у овој књизи. Ко је супротност медикусу, тј. зло?  Патологус. Наравно, много више ћеш сазнати ако прочиташ ову надасве занимљиву књигу коју је објавила Издавачка кућа „Лагуна”. Аутор је Ели Андерсон. Верујем да ћеш и ти стећи утисак након читања ове књиге да је аутор баш, баш уживао док је писао ове дивне стране. Из авантуре до авантуре, из стварног у нестварног, а на крају – општи утисак: књига коју заиста вреди прочитати. И надати се преведеном наставку 🙂

Некада је Жил Верн био неприкосновен у свету научне фантастике, а сада су се многи аутори опробали у овој сфери. И то више него успешно.

Сигурно је да и сами наслови звуче примамљиво. Шта ли пише у њима?!

 • Невероватно бекство

/Чије бекство? Одакле? Какве везе са било каквим и било чијим бекством има сардина?!/

Хиљадама километара далеко одатле…

 • Добро чувана тајна
 • Задатак
 • Посета усред ноћи
 • Ултиматум
 • Пресудна одлука
 • Кружок Кумидес
 • Велики учитељ медикуса
 • Бела страница
 • „Ако памћење још те служи, / не оклевај, но одговор ми пружи…”
 • Кугла универзума
 • Прво путовање
 • Ситно сецкано
 • Велики скок
 • Необични сусрети
 • У срцу планине
 • Неочекивани гости
 • Откриће Естел Флитвуд
 • Бојдова уцена
 • Тешки кофер
 • Ухваћен с руком у рукавици
 • У поноћ на клупи у Плавом парку
 • Једна замка може да скрива другу…
 • Спасите Бонса!
 • Акробације у ваздуху
 • Иза слова М
 • До краја

Оскар Пил је твој нови друг који ће те спровести кроз пет универзума. Да, лепо разумеш. Пет универзума. Али у телу сваког људског бића. Према Правопису, погрешна је употреба речи УНИВЕРЗУМ у значењу свемир, космос, васиона, мада има и таквих тумачења. Шта је онда универзум? Скуп свега што постоји. А у овој књизи има чак пет универзума, у шта ћеш се уверити, надам се, врло брзо 🙂

1. Хепатолија, суров и негостољубив универзум, неопходни извор живота за унутрашњи свет, у чијем се центру налази планина по којој је настало име овог универзума. То је првенствено подземни свет, сачињен од фабрика, тунела, канала, ходника и огромних пећина где раде на хиљаде створења која никада не виде дневно светло.

2. Универзум двају краљевства:

 • Респирија, краљевство даха са својим огромним, длакавим долинама које шибају опречни ветрови од којих се може полудети, мада многи изгубе главу и пре него што тамо оду 🙂
 • Кардија се налази у грудном кошу. Сигурно већ претпостављаш да је то срце.  Изгледа попут мора са уједначеним таласима који се шире у концентричним круговима. Само што ово море није забавно као море које ти познајеш; пре је деловало опасно и тајанствено.

3. Ембрија представља тајанствени свет настанка и рађања. Личи на тело детета с његових пет универзума у Ембрији његове мајке. Зато је то сложен свет с унутрашњим пролазима. Шта је у вези са овим универзумом закључио Оскар?!

4. Генетија, технолошки развијен универзум, огроман, супермодеран информативни центар, повезан са остала четири универзума. Помало личи на џиновски централни компјутер чије се антене налазе свуда.

5. Церебра, мозак, универзум који им највише тајни и непознат је многима. И у прошлости се о овом универзуму знало исувише мало да би био нацртан. Ни данас није много боље…

Где су деца, ту су и сукоби. Али и поука, у књизи и у животу. Помози слабијем од себе. Никада се не зна када ће ти помоћ бити и више него добро дошла баш од те особе.

Где су деца, ту је и школа. Са свим обавезама које са собом носи, али и са казнама. А професор Пенгвин… Прича за себе. Можда ћеш га препознати у својој школи.

Много је ствари које су се мени допале у овом роману, али ме је посебно одушевио однос ликова према различитости.

Валентина, у ствари, Еритра 34-46-35 20  има црвену косу, као и сви други људи у њеном свету, док је дечак Вања жут са потпуно округлом главом, као и са потпуно округлим стомаком. Нећу ти открити каква је њихова улога у њиховим световима, али желим да знаш: много је деце која немају срећу да уживају у друштву добрих књига (као што је ова) од многобројних обавеза и суровог начина живота које им је сâм живот наменио. Вања је увређен када се Оскарови другари у ‘обичном’ свету чуде његовом изгледу, а из његових речи може се много тога научити. Лице му је од љутине било тамножуто, а од беса се тресао и глас му је дрхтао: „У Хепатолији је овакав изглед знак доброг здравља. Кад бих личио на тебе и кад бих био мршав, не би ми дозволили да радим. Али ме не би ни критиковали. Кад овде неко изгледа другачије од осталих, сматрате да он није леп, да то није у реду. И ругате му се”. Није се могао мирно носити са речима малог Ирца Џеремија, па настави: „У нашем свету, ти би био другачији од осталих, али ти се нико не би подсмевао због тога. Не би био ни гори ни бољи од осталих, био би само другачији. Другачији”. Да ли је Џереми нешто научио?! 🙂

У овом чаробном свету много је чаробних ствари:

 • Чаробни огртачи и привесци
 • Књиге са белим странама по којима сами аутори пишу
 • Књига враџбина – једно од обележја медикуса; у њој су све тајне света и одговара само на два питања дневно и то само ако питања имају везе са власником лично. Шта мислиш – зашто?
 • Светилиште знања  није дворана пуна књига, зидови прекривени компјутерима, већ сакупљена знања, закони, идеје и мисли. Они не би стали у једну просторију. Осим тога, они немају ни величину ни запремину. Идејама не треба простор да би биле изузетне. А највечи међу медикусима каже: „С временом ћеш увидети да је знање најдрагоценије. Физичка снага, новац, храброст, речи, технологија… све то не вреди ништа без знања”.
 • Дрвеће које хода, прича, игра се и уме да буде прави пријатељ. Посебан је међу њима чији је омиљени спорт – фудбал. Толико је прозора поломио лоптом да је и добио име према надимку славног француског фудбалера Зинедина Зидана, који је, осим по доброј игри, остао упамћен и по томе што је ударио главом италијанског фудбалера Марка Матерација, који га је претходно увредио.  Па није чудо да је сто посто тачна реченица коју дечак Вања у једној ситуацији упућује својој другарици Валентини: „Кад би мало више читала, знала би да се из књига много штошта научи”. Видиш?

Од бројних ликова свакако треба издвојити мајордома Бонса и куварицу Чери. Знаш ли шта значи реч ‘мајордом’? Информиши се 🙂 Зашто куварица Чери, двапут виша и два пута мршавија од свог супруга, возача Џерија? Због специјалитета које прави и предоброг срца сакривеног иза дугачког језика. Мршава је као чачкалица и обучена у тунику исте боје каква јој је коса – жута као слама! Непрекидно је трептала, речи су јој куљале из уста као вода из славине. Кад се укључи, немогуће ју је зауставити. А што је кувала 🙂

 1. Черин специјалитет – ПИЛЕ У УМАКУ: Нешто налик на пилећи батак, плива у наранџастој течности с разнобојним мрљама, између зелених и смеђих комадића нечег непрепознатљивог.
 2. Још један Черин специјалитет:  салата од шаргарепе и цвекле с белим слезом, (недовољно) кувана говедина у соку од грејпфрута посута осушеном икром лососа, а за десерт банана с три врсте бибера и желеом (али првенствено с три врсте бибера…).

Како се носити с оваквим специјалитетима? И овде Оскар ступа на сцену са својим идејама. И у оваквим приликама снаћи ћеш се захваљујући његовим маштовитим идејама 🙂

↑ ↓ ↑ ↓ ↑ ↓

Не знам која је највећа порука ове књиге, али можда се ипак највише може научити од ово троје пријатеља. Валентина и Вања су случајни Оскарови сапутници и сапатници, а време и разна искушења чине их пријатељима. Једном и заувек! Он је жут и округао, она је црвенокоса, али не мења на ствари да је у њиховом свету пријатељство на првом месту и ништа се заузврат не тражи када се пријатељу помаже. Ништа се пријатељу не обећава. Другима се даје не очекујући ништа заузврат и треба бити захвалан онима који нам помогну. То чини људе великима!

Свашта нешто се из ове књиге може научити. На теби је да одлучиш да ли то желиш 🙂

И да, на крају Оскар доживљава ужасан сусрет: сусрет са истином. А то није увек лако. Истина може да има више лица. Ако више људи гледа истину у лице, свако ће видети оно што жели да види.

↑ ↓ ↑ ↓ ↑ ↓

Читаш ли ове редове, значи да је прочитано све пре ових речи: немој мислити да сам ти препричала књигу. Толико је тога што ћеш открити само са књигом у руци 🙂

↑ ↓ ↑ ↓ ↑ ↓

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s