ПОД УКЛЕТИМ ЗВЕЗДАМА – Џозефина Анџелини

2 апр

Захваљујући Бојани, ученици шестог разреда, прочитала сам ову књигу и желим да јој се захвалим што ми је дала прилику да уживам у свакој страни 🙂

Ова књига је прави пример да митологија инспирише многе ствараоце. Тако је инспирисала и Анџелину Џозефини. Ова њена књига представља сусрет са многим ликовима из „Илијаде”. Стари ликови обучени у модерну одећу и смештени у модерно доба, али се не могу отргнути од прошлости. Инспирацију је пронашла у делу слепог грчког певача Хомера. Више о њему можеш сазнати на следећим странама, али и о „Илијади”, његовом делу које је у основи овог романа. О његовом епу „Одисеја” – други пут 🙂

Хелен Хамилтон је једна обична 16-годишњакиња, ни по чему другачија од својих вршњака. Иде у школу, дружи се, има најбољу другарицу Клер, машта о будућности… Обожава свог оца Џерија и сигурна је да бољи отац од њега не постоји. Тужна је због мајке која је оставила; чак је и однела све слике тако да се Хелен малтене не може ни сетити мајчиног лика. Посебно је љута на мајку кад је свакодневни сведок очевог бола и наде да ће му се вољена жена једног дана вратити.

У дубини душе Хелен зна да је и по другим стварима другачија од осталих, али се труди да те разлике нико не примети.

А онда се све мења када у њихово мало острвско место долази породица Делос. Наводно, дошли су из Шпаније. Чланови те породице су прелепи и главна су тема свих острвљана. Толико се о њима прича да нико и не примећује да Хелен више не може поднети те приче.

А има и зашто…

Е, зато треба прочитати ову књигу!

И надати се њеном наставку…

О митолошким личностима и местима која се помињу у овој књизи можеш више прочитати на странама Википедије:

Већ после неколико прочитаних страна схватићеш да се радња овог романа не дешава у Грчкој, али се помињу неки географски појмови који су познати свима који воле грчку митологију. Веза презимена породице из књиге налази се у имену острва у Грчкој – Делос. О реци Стикс нема потребе посебно говорити.

За почетак, можеш прочитати одломак из књиге: Прво поглавље, захваљујући издавачкој кући „Лагуна”.

Како умеш и знаш, дођи до књиге 🙂

Нећеш се покајати.

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s