ТАЈНА НАПУШТЕНОГ ВРТА – Френсис Хоџсон Бернет

18 феб

Књига која је свакако обележила моје детињство! Ја сам је читала у едицији „Плава птица”. То су оне дивне беле књиге са плавим натписима… Ако и не нађеш баш такву књигу, важно је да сада постоје и друга, новија издања („Пчелица”, „Компанија Новости”)

Овај чаробни роман говори о размаженој девојчици Мери Ленокс. Уствари, можда је тачније рећи да је ова књига везана за муке одрастања. Свако има своју судбину и на сопственим примерима учи се животу. То је највећа вредност ове књиге. После поука које носи са собом нико не може остати равнодушан и исти.

Нисам сигурна да се икоме оваква девојчица као што је Мери Ленокс може допасти. Некако је размажена и себична, помало и пргава. Мада, кад се узме у обзир њен живот… Наиме, живела је у Индији до девете године. Родитељи нису имали времена за њу, а нада да ће се нешто променити нестала је када је колера угасила њихове животе. Тада се и њен живот мења из корена… Принуђена је да живи код стрица Арчибалда у Великој Британији.

Стриц није лош човек, али му је лакше да обезбеди услове за живот деце него да им се емотивно посвети. Стално путује и у путовањима налази спас од успомена и осећања. Мери нема неких занимљивости у кући осим библиотеке, па много времена проводи напоље. Једног дана, захваљујући једној птици, открива напуштени, закључани врт. Она се посвећује његовом уређењу. Сазнаје да је тај врт креација њене покојне стрине, а од њене смрти у тај врт нико није крочио. Већ десет година. Мери није ни знала да има рођака Колина. Сасвим случајно, у једној олујној ноћи, сазнаје за његово постојање. Тако почиње њихово дружење и међусобно помагање. Помаже Колину да прохода што никоме раније није падало на памет. Сви су мислили да ће он само умрети и зато је он тако размажен и ‘незгодан’ дечак. У њиховом је друштву и занимљиви дечак Диксон, брат једне од собарица. Диксон је баш необичан дечак. Уме чак да разговара са животињама! Нико од њих и не сања да ће се све променити. Мало-помало, врт више није био напуштен, Мери постаје друга особа: добра, племенита, пожртвована, а Колин прохода иако су сви били сигурно да ће само једног дана, непокретан, у кревету, умрети.

У књизи се помињу и други занимљиви ликови, а можда је најинтересантнији међу њима гувернанта, госпођа Медлок. Њено велико срце пуно је љубави према несрећном Колину иако је она једна строга жена. Можда је баш та љубав чини већом него што јесте у поређењу с неким њеним поступцима.

Наравно, крај књиге ти је сасвим очигледан! Отац и син се зближавају и коначно долазе срећнији дани за све њих.

Књига је објављивана у деловима 1910. године, али је као комплетно издање објављена тек 1911. Према њеном садржају направљен је и филм, а постоји и серија.

Више о ауторки можеш сазнати ако прочиташ чланак на енглеској Википедији, а ако толико волиш енглески језик, можеш прочитати и целу књигу на енглеском Викизворнику.

Сложићеш се да то и није нека идеја…

За крај…

Знаш шта је тајна. Верујем и да умеш да чуваш тајне, туђе и своје. Зашто треба чувати тајне? Сазнаћеш ако преузмеш овај документ, прочиташ те мудре реченице и размислиш о њима. Али треба стварно да размислиш о њиховом значењу 🙂

ТАЈНА

_________________________________________________________________________________________

ТАЈНА НАПУШТЕНОГ ВРТА

Френсис Хоџсон Бернет

Опет ми је тата уз своје омиљене новине донео и књигу.

Већ погађате да је издавач: Компанија НОВОСТИ АД. Налазе се у Улици Николе Пашића број 7, у Београду. Књига је штампана у 15 000 примерака. Колико ли ће се деце обрадовати што и ова књига има мали број страна, свега 82.

Прибегао сам, признајем, старом лукавству. Погледао сам опет да ли ове књиге има међу препорученим књигама. И била је. Наставница је опет била брже од мене 🙂 Признајем да ми је и оно што је она написала о књизи привукло пажњу. Уплашио сам се да није реч о некој књизи за девојчице, али сам врло брзо одустао од те идеје. „Тајна напуштеног врта” је књига о напаћеном детету и родитељској љубави, али и о дејству природе на људске душе. Бројни су ликови у овој књизи: Мери Ленокс, Дикон, Марта, господин Крејвен, госпођа Медлок, Колин, Бен и Ведерстаф.

Иако је Мери главни лик, мени се највише свидео Дикон због доброте и љубави према животињама. Роман ми се свидео зато што су се стално појављивали нови ликови и ни у једном тренутку нисам могао знати шта ће се следеће десити. Свидело ми се што се Мери променила у односу на почетак и што су сви заједно помогли Колину да оздрави. Роман бих препоручио свима јер је један од лепших које сам прочитао. Никада раније нисам на тај начин размишљао о деци која имају толико здравствени проблем да не могу ићи у школу, играти се и дружити се са својим вршњацима. С друге стране, још једном сам се уверио колико су значајни прави пријатељи у животу. И у добру и злу.

Френсис Хоџсон Бернет Елиза рођена је 1849. године у Манчестеру, а преминула је 1924. године у Њујорку. Била је најпознатија по дечјим романима, иако је писала и историјске романе. Њена најпознатија дела су „Тајна напуштеног врта” и „Мала принцеза”.

Мислим да нема потребе да вам ишта више кажем. Много је то боље од мене учинила наша наставница. На вама је само да дођете до књиге и уроните у још један свет детињства, помућен болешћу, али улепшан и обогаћен искреним, правим пријатељством.

Алекса Р. 7/2

(шк. 2013/2014.)

_________________________________________________________________________________________

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: