ДРУЖИНА ПЕРЕ КВРЖИЦЕ – Мато Ловрак

18 феб

Ако су ти се допали Нушићев роман „Хајдуци” или Селишкаров роман „Дружина Сињи галеб” или Молнаров роман „Дечаци Павлове улице”, онда ће ти се сигурно допасти и овај роман.

Мато Ловрак је био учитељ, те није чудо да су бројни његови романи везани за детињство. Можда је и најпознатији по роману „Влак у снијегу(Википедија), али не мења на ствари да је мени некада роман о дружини Пере Квржице био много, много занимљивији.

Према овом филму направљен је филм 1970. године. Можеш погледати на Јутјубу одломак из филма.

Радња се дешава између два светска рата, једне године у јуну, пред сам крај школске године.

У роману је десет поглавља, а често се помиње реч „квржица” која у овом роману представља реч везану за слогу и слагање.

Најзанимљивије је у овој књизи како су дечаци својим  примером показали сељанима шта значе слога, рад и дисциплина. Књига је тако поучна и дирљива и просто читаоца обавезује на искрено и несебично другарство.

Главни лик у роману је опет једна дружина дечака коју чине: Перо, Шило, Медо, Будала, Дивљак и Мило дете. Од споредних ликова су битни Даница, Марија, Милош и Ђорђе, а од одраслих се издваја учитељ који овој дружини даје пуну подршку.

Већ погађаш да је главни лик-појединац Перо Квржица. Добро и поштено дете, али осетљивог здравља. Потиче из сиромашне породице у којој је сваки члан имао неки задатак. Његов је задатак да напаса краву. Дете као и свако друго. Мотале су му се разне згоде и незгоде по глави, а сада му је заокупљао пажњу стари млин до кога се није могло лако стићи јер је мост до њега био оштећен. Одрасли као и сви одрасли. Свађали су се, убеђивали, расправљали, али до конструктивног решења нису долазили. Мост и млин су се и даље урушавали, али није било никога да га поправи. Тако је добри Перо и дошао до идеје да са својим пријатељима поправи млин. Дечаци су одмах ступили у акцију. Претрпели су многе недаће и веома опасне ситуације, али су успели да остваре своју идеју. Наравно, и они су били само деца која су преписивала особине одраслих. Док је Перо боловао, његов заменик је био Дивљак. Тек по Перином повратку могло се видети колико је власт, каква год, мила. Тужно је кад лични интереси превладају и у дечјем свету. У сваком случају, дечаци су се изборили са свим проблемима и уз несебичну подршку свог доброг учитеља дали су преуређени млин на коришћење мештанима.

Није било лако изборити се са свим проблемима, али је задивљујуће како су дечаци све успели да преброде. Вероватно је чаробна реч ДРУГАРСТВО.

Требало је сачувати тајни како би изненађење било потпуно. Није било лако крити се од родитеља јер су они ипак били лепо васпитани дечаци. С друге стране, поштовали су и свог доброг учитеља, а били су принуђени да изостају из школе. Није било лако доћи и до новца јер га је поправка млина изискивала. До новца је требало доћи поштеним путем; никако крађом.

Свакако им је највећи проблем био борба са издајом. Задивљујуће је како су се дечаци изборили са свим овим проблемима и спровели своју добру намеру до краја.

Главни лик је свакако дружина у целини, а опет – свако од дечака је интересантан сам за себе. Перо је све иницијатор и организатор саме идеје. Црнокоси мршавко често је боловао, али је свакако био сналажљив и предузимљив дечак. Шило је права добрица, увек спреман да помогне другима. Његова амбиција је везана за смех и шалу. Задиркивао је све редом, али није прескакао ни себе. Мило дете има надимак баш у складу са својим особинама. Нежан је и слабији од других, али га то није спречавало да равноправно са другима учествује у свим активностима. И Медине особине одмах показују његове особине: спор, неспретан, али вредан и прави друг, тако да спорост и неспретност сигурно нису особине по коме читаоци памте овог дечака. Писац је и у Будалином надимку осликао главне особине дечака без сопственог мишљења, поводљивог и непоузданог. Није чудо што га је Дивљак без проблема окренуо против других дечака. Јасно је да Дивљака одликују све особине негативног лика. Није он лош дечак, али оног момента кад над њим завладају љубомора и самољубље, претвара се у дечака кога сигурно већина не би узела за најбољег друга. Од одраслих је најупечатљивији лик учитеља. У његовој природи је да се бори за правду и рад. Схватио је да од одраслих нема подршку тако да је оберучке прихватио активности дечачке дружине.

Књига је за свако препоруку онима који цене искреног друга, не боје се рада и знају да стану иза свих својих поступака.

___________________________________________________________________________

Дружина Пере Квржице

Мато Ловрак

Мато Ловрак је рођен у месту Велики Грђевац крај Бјеловара осмог мартовског дана давне 1899. године, а умро је у Загребу, 14. марта 1974. године. Овај дечји писац завршио је учитељску школу и радио у многим местима. Писао је и приповетке, али је посебну популарност стекао романима везаним уз детињство. Његове фабуле су занимљиве, чему посебно доприноси авантуристички дух у њима, али и поуке које се крију у његовим делима. Написао је око тридесетак књига, а хумор и машта његових дела и дан-данас привлаче пажњу најмлађих читалаца. Његова дела су преведена на многе језике. Његово најпознатије дело јесте роман „Влак у снијегу”. По овом роману је седамдесетих година прошлог века снимљен и филм.

Дела:

 • „Андрија Југ”,
 • „Анка Бразилијанка”,
 • „Влак у снијегу”,
 • „Деветорица храбрих”,
 • „Дечак конзул”,
 • „Дивљи дечак”,
 • „Дијамант у трбуху”,
 • „Дока Бедаковић или 100.000 на цести”,
 • „Дружина Пере Квржице”,
 • „Зелени оток”,
 • „Мицек, Муцек и Дедек”,
 • „Наши дечаци”,
 • „Непријатељ бр. 1”,
 • „Пријатељи”,
 • „Прозор до врта”,
 • „Сламнати кровови”,
 • „Сретна земља”,
 • „Три дана живота”.

Место радње: село

Време радње: јун

Тема: Деца обнављају стари млин како би га предали на употребу несложним сељацима.

Ликови: Перо, Шило, Медо, Мило дете, Будала, Дивљак, Даница, Марија, учитељ

О делу:

Био је јун. Перо се рано пробудио и повео краву у поље. Имао је температуру. Сећао се речи које је отац говорио мајци о старом млину. Млин је био заједничко имање целог села. Након што је мост толико пропао да се колима није могло прећи у млин, неки су сељаци хтели да се мост поправи, а други су се томе противили. Временом су сељаци овај млин напустили. Перо је цело јутро о томе размишљао и одлучио да скупи своју дружину и обнови стари млин. Вратио се кући и весело кренуо у школу. Придружили су му се пријатељи: Медо, Шило, Будала, Дивљак и Мило дете. Иако су морали на време да стигну у школу, отишли су на трешњу газде Марка да би им Перо показао стари млин. Одатле су их потерали тако да су отишли до старог звоника одакле се млин најбоље види. Ту им је рекао да ће млин бити њихов, а о детаљима ће се касније договорити. У школу су закаснили, али им је учитељ опростио због послова које су морали да раде, док би други спавали.

Тог дана је Перо добио надимак. Прозвали су га Перо Квржица. Сутрадан су сви кренули у млин. Пут до млина био је запуштен и пун грања. Поред млина је било мутно језеро. Све је то требало очистити и покренути стари млин. Своје слободно време су проводили у уређивању млина. Једног дана су у близини млина пронашли бунар. Хтели су да га очисте како би имали воду за пиће. Први је у бунар ишао Медо, а када су га извукли, био је у несвести. Срећом, ускоро му је било боље. Сутрадан су Перу спустили у бунар, али док су га спуштали, испао им је ланац и Перо је пао у бунар. Успели су да га извуку, али се прехладио и није могао ићи у млин. До Периног оздрављења за вођу је изабран Дивљак. Мислећи на Перу, настојали су да ураде што више посла. Направили су мостић, очистили гране које су сметале. У бунару је било воде за пиће. Када се Перо вратио, био је срећан. Међутим, Дивљак се наљутио и побегао. Ништа чудно, зар не?!

С њим је отишао и Будала. Дечаци су се бојали да они не одају њихову тајну. Запретили су му, али је Дивљак ипак све испричао девојчицама, Марији и Даници. Оне су дошле у млин и, како су већ све знале, дечаци су их морали примити у групу. Осим тога, девојчице су знале да чисте, цртају и уређују врт. Већ је скоро све било готово и сви су били срећни. Чули су да у селу одрасли опет покушавају да се договоре у вези са поправком млина, али им то није успело. Дружина је одлучила да преда млин сељацима последњег дана школе. Када су једног дана дошли до млина, видели су изгажени врт и ишаране зидове. Знали су да је то учинио Дивљак.

Дружина није одустала: сву су штету поправили и очистили су опет млин. Касно су се вратили кући и због тога су имали проблеме, али тајну нису одали. Приближавао се крај школске године и у млину је све било готово. Само се улепшавало оно што је већ учињено. Мотрили су на Дивљака да не ода њихову тајну. Неколико дана пре завршетка школе дечаци су све испричали учитељу и показали му уређени млин. Договорили су се да се завршна школска свечаност одржи у млину. Последњег школског дана родитељи су као и увек дошли у школу, а међу њима је био и начелник општине. Били су ту и тамбураши. Учитељ је позвао све да пођу до млина. Чуо се жамор јер нико није могао да разуме неочекивани поступак учитеља. Ипак су кренули. У млину су их дочекала деца. Заједно су прославили обнову млина.

Све вам је јасно. Другарство је на првом месту. Сви договори се без проблема реализују, ако људи чине тим. Од ових дечака се много тога може научити. Можда би требало да ову књигу читају одрасли. Чини ми се да су они ти који су заборавили да договор кућу гради.

Упркос бројним порукама овог дела, мислим да треба да прочитате роман чисто ради забаве. Неколико сати авантуре, дружења са новим другарима, маштање о неком свом кутку, настајање идеја које воде у непознато и неистражено…

Распуст је пред нама, а уз ову књигу (и сличне њој), може бити само богатији и занимљивији. Вредан памћења.

Уживајте 🙂

К. Никола 8/1

(шк. 2014/2015.)

Advertisements

2 реаговања to “ДРУЖИНА ПЕРЕ КВРЖИЦЕ – Мато Ловрак”

 1. Marina 22. јануара 2013. у 12:15 #

  Još jedna knjiga koju sam volela kao dete 🙂

 2. Силвана 23. јануара 2013. у 07:59 #

  И ја сам је баш волела 🙂 Осећам се и данас лепо кад се сетим ове и неких других књига и свих тих дечака од којих смо понешто могли и научити.

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: