ПУТ ОКО СВЕТА ЗА ОСАМДЕСЕТ ДАНА – Жил Верн

29 јан
  1. Давид Ф. 5/1   (шк. 2011/2012.)
  2. Вук 6/3    (шк. 2012/2013.)

___________________________________________________________________________________________

Са Жилом Верном се не срећемо први пут. Сетите се одломка из петог разреда „Двадесет хиљада миља под морем”, а исту књигу можете и прочитати када се више упознате са њеним садржајем: „Двадесет хиљада миља под морем”.

↔   ↔   ↔

↔   ↔   ↔

  • Више о Жилу Верну можете прочитати на страни Џонија Харта: Досије Жил Верн (енглески језик)
  • Ако бисте да идете путевима Жила Верна, можете то учинити на страни „Туризам за Вас и нас”. Занимљив је овај део пута у трајању од 28 дана.

↔   ↔   ↔

Дан 23. август. Мој рођендан. Као и сваке године, позвао сам другаре да га прославим. Међу поклонима које сам добио нашла се и књига која је тема ове приче. Није ми чудно што сам добио књигу. Сви знају да уживам у друштву добре књиге.

Пут око света за 80 дана. Има ли неког ко не био волео да обиђе свет?! Па још за 80 дана. Радња ове занимљиве књиге почиње у Лондону. Главни јунак је један џентлмен који је јако богат, а често је новац зарађивао у клубу чији је био редовни посетилац. Велика страст му је била – клађење. Тако и почиње овај роман: наш јунак се кладио са другим посетиоцем клуба да се цели свет може обићи за 80 дана. Речи морају бити праћене делом и наш јунак креће на пут око света са својим слугом. Да не мислите да је он лош човек, морате знати да је прави џентлмен, што посебно показује на примеру спасавања једне даме. Колико год да га је оптерећивала опклада, ипак је уживао у свом необичном путовању. Нажалост, у Лондон се враћа тужан. Био је убеђен да је изгубио опкладу. Његовој срећи није било краја када се испоставило да се вратио чак један дан раније. Право је отишао у клуб како би уживао у својој победи.
Име нашег јунака је Филеас Фог, а захваљујући њему, читаоци широм света могу пропутовати светом за само 80 дана. Јасно је да је Жил Верн желео да подели своју визију путовања око света са својим читаоцима. Један од његових омиљених школских предмета била је географија, па је своје сањарење о далеким крајевима преточио у овај роман. Захваљујући његовој бујној машти, читаоци могу дочарати себи делић света.

↔   ↔   ↔

  • Нант (родни град Жила Верна) (Википедија)

(кликни на слику)

↔   ↔   ↔

↔   ↔   ↔

Кућа Жила Верна у Амијену

↔   ↔   ↔

Ако те занима више…

Често постављана питања о Жилу Верну

↔   ↔   ↔

Пут око света за осамдесет дана

 

Жил Верн

 

Једна од најзанимљивијих књига које сам прочитао јесте роман „Пут око света за осамдесет дана”. Написао га је Жил Верн, француски писац за децу и одрасле.

Радња овог романа започиње у Лондону 1872. године. Главни лик је Филс Фог, британски џентлмен који живи лагодним животом. Повучен је и ћутљив, веома тачан и образован човек, који сваког дана све ради у исто време. Сваког дана је ручао у клубу са својим пријатељима. И тако су му текли дани све до дана када је дошла вест да је свет могуће пропутовати за осамдесет дана. Фил Фог је тврдио да је то могуће, али га друштво није схватало озбиљно. Због тога је одлучио да се опклади у двадесет хиљада фунти. Договорили су се да као доказ мора донети све визе из држава кроз које је прошао.

 

Следећег дана Фог са својим слугом Жаном узима новац и креће на пут. Док он реализује своју замисао, цели Лондон му се подсмева.

 

Током путовања Жан користи своје фантастично знање у борилачким вештинама како би одбранио Фога од многих опасности. Њихова највећа претња је детектив Фикс који им је увек запетама. Наиме, Фог је био оптужен за пљачку банке у Лондону. Оптужили су га да му је идеја за пут око света у ствари била изговор за бекство.

 

Њихово путовање из Лондона и натраг укључује задржавање у главном граду Француске, у Турској, Индији, Кини и Сједињеним Америчким Државама. На крају романа Фог не успева да испуни услов јер је закаснио пет минута, али након завршетка опкладе, схвата да путујући на исток добија још један дан, тако да на крају Фог добија опкладу и испуњава свој план.

Вук 6/3

(шк. 2012/2013.)

↔   ↔   ↔

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s