ТРИ МУСКЕТАРА – Александар Дима

22 јан

Алекса Р. 5/1

(шк. 2011/2012.)

_________________________________________________________________________________

Пре много, много година у Француској (Википедија), једног лепог априлског сунчаног јутра д’Артањан је позвао три мускетара на двобој. Имао је осамнаест година и био је племенитог рода. У Француску је допутовао из далеке Гаскоње. Мускетари су му постали најбољи пријатељи и заједно су побеђивали кардиналову војску. Био је одан краљу, краљици и кардиналу, односно, војводи од Ришељеа. Желео је да једног дана и он постане мускетар. Једне ноћи спречио је отмицу своје газдарице.

Мускетари су се звали: Атос, Арамис и Портос.

Д’Артањан је сазнао за краљичин проблем са драгуљима и покушао је да јој помогне. Неколико дана касније д’Артањан се запутио у Енглеску да затражи помоћ од војводе од Бакингема. Када се вратио, сазнао је да је његова газдарица ипак отета. Касније је преко Арамиса сазнао да је успела да побегне и да се крије у неком манастиру.

Једне ноћи Атос им је испричао ужасну причу свог пријатеља. Убрзо је почео рат. Једне ноћи, док је д’Артањан стражарио, видео је неке људе. Када се приближио, препознао је кардинала и његове војнике. Те ноћи је од кардинала добио понуду да буде његов војник, али је одбио. Атос је открио мускетарима и д’Артањану да је он, уствари, пријатељ о коме је оне ноћи причао. У причи је његов „пријатељ” покушао да убије једну жену. Та жена се поново појавила у Паризу. Била је то Милејди. Једног дана Атос се договорио са непријатељем да, ако оду на време с доручка, плате рачун, а ако остану дуже, неће бити добро по њих. После доручка отишли су у неко утврђење где су се борили са њима. Милејди им је била страшан непријатељ. Мускетари су сазнали да је била у Армантијеру. Добили су појачање и отишли у Армантијер. Тамо су успели да убију Милејди. Мускетари су се растали, а што се тиче краља, краљице, кардинала и целог француског народа, о њима историја говори.

↔   ↔   ↔

Овај роман инспирисао је Џеронима Стилтона да напише своје искуство по угледу на чувене мускетаре:

Три мускетара, Џеронимо Стилтон

↔   ↔   ↔

Књига је довољно узбудљива, па није чудо да су више пута прављени филмови према њој. Погледај једну од најава филма (Јутјуб):

↔   ↔   ↔

Занимљивост са РТС-а:

Пронађен гроб чувеног мускетара д’Артањана?

↔   ↔   ↔

Историја Диминих мускетара

(енглески језик)

↔   ↔   ↔

↔   ↔   ↔

Advertisements

2 реаговања to “ТРИ МУСКЕТАРА – Александар Дима”

 1. kreativasrpskogjezika 12. фебруара 2012. у 16:09 #

  Oдличан сајт, заиста! Свака част на обимности и прегледности садржаја. Ова страна је посебно корисна, па, ево, мали допринос. Препоручила бих ученицима књигу „Ово је најстрашнији дан у мом животу“, Јасминке Петровићу издању Креативног центра, коју моји ученици радо читају.

  Срдачан поздрав,
  Катарина

 2. Силвана 12. фебруара 2012. у 16:31 #

  Катарина, хвала Вам на лепим речима. 🙂 🙂 🙂
  Верујем да ће неко од мојих ученика уважити Вашу препоруку и да ћемо текстом о тој књизи обогатити ове стране.

  Свако добро,
  Силвана

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s