ЕЛИН СВЕТ – Карен Макомби (8 књига)

22 јан

Захваљујући нашој Издавачкој кући „Лагуна”, можеш уживати у књигама Карен Макомби. Ауторка је рођена у Шкотској, у граду Абердину. После студија, бавила се новинарством. Животни снови одвели су је у Лондон, где је наставила да се бави новинарством. За потребе посла писала је и приче. Невероватно, али истинито: из тих прича настало је ових осам књига које заиста вреди да прочиташ.  Редослед читања књига је небитан. Наравно, потпуни доживљај је ако их читаш редом. Али сам сигурна да ћеш подједнако уживати и ако их читаш преко реда.
Ауторка је и даље становник Лондона, у поткровљу које је претворила у свој радни простор. С прозора често погледа у Александрин дворац (препознаћеш га у књигама). Поред овог дворца можда је баш од неке своје ћерке (има их две) позајмила неке особине и догодовштине за своје јунакиње. Никад се не зна; можда су и њена два мачора неки од мачора који се помињу у књигама.
Желиш ли више да сазнаш о самој ауторки и њеним делима, познатим широм света, погледај ауторкину интернет страну: Карен Макомби.

Па да почнемо 🙂

↔   ↔   ↔

Упознај се са Елом. Дивном и занимљивом девојчицом, која је пре свега искрена. Сложићеш се да је заиста искреност у питању кад неко за своју породицу јавно каже да је уврнута. И сви то у њиховом окружењу мисле, али кад Ели то потврди…

  • ЛИН – најстарија сестра; седамнаестогодишњакиња, али за Ели – као да ће напунити седамдесет.
  • РОУАН – све је добро док сија, шљашти, бљешти…
  • ТОР – мали брат, опседнут животињама, право дете… А то исто дете тако уме да изненади.

Не вреди! Не могу ти ја боље испричати о Елиној породици од ње саме. Правац – библиотека!

Нажалост, већ схваташ да Елина мама није део ове дивне, занимљиве и неуморне породице. Тата је тај који пази на њих, брине о њима, стално је уз њих. Али шта се дешава? Тата излази, а нико не зна шта се дешава. Сигурно је нашао другу жену! Нема детета које не би било очајно кад би установило тако нешто. Ништа није чудно у томе што су три сестре забринуте, а притом морају да брину и о осећањима најмлађег детета – брата, страственог заљубљеника у све животиње света. Имаш ли идеју о чему је реч? Наравно да немаш, а ја ти нећу рећи с ким то Елин тата излази и где иде 🙂

Ако мислиш да само намћораста Лин може бити Елин проблем понекад, онда се грдно вараш. У овој књизи и друга сестра Роуан има своје бубице. Шта се дешава са њом? Чудно се понаша, расположење јој се мења на пет минута… Не би Ела била Ела да не установи у чему је проблем. Насиље у школи! Нажалост, појава тако честа, иако се о њој мало говори. Прочитај књигу и научи две ствари, бар две:
–    Ако си млађи члан породице, не значи да не можеш бити од помоћи другима.
–    Насиљу се мора стати на пут!!!

Ау, има ли нечег страшније од промене најбоље другарице у неко непознато биће с друге планете?! Права књига за откривање тајни пријатељства. Да ли је пријатељство трајно? Можемо ли заувек веровати некоме кога сматрамо за најбољег пријатеља? Или је узрок свих проблема и неспоразума баш у нама?! Питања, питања, питања… А одговор на сва та питања налази се баш у овој књизи.

Признаћеш, наслов књиге баш обећава. Малом принцу су одрасли чудни, а Ели – чудни су момци. Ели има и најбољег друга Билија. Нажалост, њена најбоља другарица Сенди и он се баш не воле. Јадна Ели! Стално је на мукама када су заједно. Срећом, то није тако често. Али кад још Били почне чудно да се понаша… Е, ту настају муке. Љубав, ах, та љубав! Књигу у руке, па откриј велику тајну.

Ела има две сестре и једног брата. Замисли ту дивоту! Једно је сигурно – Ела се не може пожалити да је у њиховој кући икада досадно. Лин је старија сестра, а у Елиним очима често представља намћора, како сама каже – намћорасту осицу. Међутим, и осица се заљубила. Нажалост, погрешан избор! Бар у Елиним очима, али и у очима других чланова породице. Како помоћи старијој сестри када се заљуби у погрешну особу?! Прочитај књигу! Сигурно ћеш много тога научити. Ако ништа друго, да ослушнеш мишљење драгих ти особа у неким одлукама.

Ела се радује последњој недељи пред распуст. Сигурна је да ће та недеља бити баш, баш забавна. Али… И не сања шта је чека. Ни сама не може да верује какве се све непријатности могу десити у само једној недељи. Чак и њен тата, добрица од тате, схвата да јој нема помоћи те недеље:  „Слушај, Ела Дворела, знам да не желиш да пропустиш провод са својим другарицама – будући да је ово последња недеља школе и слично – али мислим да би барем сутра требало да изостанш“. Одлучиш ли се за ову кућу, упознаћеш јој једног члана бројне заједнице животиња које живе у Елиној кући. И да знаш, та слатка, мала, умиљата, неодољива мачка Мушу није – мачка. Мушу је мачак 🙂

Ела Дворела, како је од милоште зове тата, радује се летњем распусту као и свако дете широм планете. Нажалост, сви њени снови и заиста маштовите идеје падају у воду кад их тата обрадује вешћу да ће их посетити његов брат из далеке Канаде. Можда се чудиш: шта је лоше у томе што јој долазе стриц, стрина и њихови близанци, брат и сестра?! Уз све то иду и Елини љубавни јади. Како сама каже: „Потрчала сам према телефону, а у стомаку ми се нешто превртало као палачинке (верујте ми, знам да се то не може лако замислити, а како је тек кад се осети)”. Незаобилазна је и њена најбоља, баш најбоља, другарица Сенди која се увек изнова одушевљава гајбом Елине многочлане породице. Кад упоредиш Сендину кућу са Елином, биће ти све јасно.
И да не пишем даље… Прочитај књигу! Једно је сигурно – нећеш се покајати.

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s