БЕЛА ГРИВА – Рене Гијо

22 јан

Љубица Л. 5/1

(шк. 2011/2012.)

Јако, јако леп роман. Можда сам га већ и прерасла, али га и даље волим и препоручујем свима. Роман је кратак. Има свега 78 страна, али осећања која изазива у читаоцу не могу се написати на много више страна. Реч је о великој љубави између дечака Фолка и коња по имену Бела Грива. Нажалост, коњ умире.


Аутор овог романа је француски писац Рене Гијо. Рођен је 1900. године, а умро је 26. марта 1969. у Паризу. Дуго је живео у француским колонијама широм Африке, више од 20 година, те није чудо да је највише књига написао у вези са овим поднебљем. Поред ове књиге, такође настале у Африци, познате су му и књиге „Краљ мачака” и „Сирга, краљица афричке џунгле”. Према неким његовим књигама направљени су и филмови.

Ово епско прозно дело учи нас љубави између човека и животиње. Учи нас љубави уопште. Једна од пишчевих идеја јесте и да покаже читаоцима да некада животиње могу бити бољи пријатељи него што то људи могу бити. Заједно живе, уче, смеју се… Уживају у међусобном пријатељству без икакве користи и то је оно што их радује и води кроз живот.

У роману се налазе бројне речи чије ми значење није било баш познато, али сам научила да значе:

  • БИСАГЕ – двострука торба која се обично пребаци преко седла;
  • ГАРДИЈАН – онај који хвата и кроти дивље коње;
  • ЕРГЕЛА –  велики број коња или место за одгајање коња.

Наравно, било је још пуно речи и израза који су ми привукли пажњу, али је најбоље да њихово значење протумачите сами.

Роман је подељен у једанаест целина. Свака целина има наслов:

Главни лик је дечак Фолко који се спријатељио са ждребетом по имену Бела грива коме су чергари одвели мајку, што се види већ у првом поглављу. Застрашено ждребе се није усуђивало да приђе људима. Његов страх излечио је Фолко својим пријатељством према њему. Ни дечак Фолко нема срећнију судбину. Потиче из сиромашне риболовачке породице. Живи са дедом и млађим братом. Упркос дединој жељи, он би ипак да постане гардијан јер је његова љубав према коњима неизмерна. Пуно је догађаја, доживљаја и ликова у овом делу. Најквалитетнији доживљај романа је ипак када се препича. Мало је речи којима бих га ја дочарала. Посебну му драж даје недовршеност 🙂 Роман јесте тужан, али је лепи што је на самом читаоцу да одлучи како се роман завршава. Мислим да вам је јасно како се роман завршио по мом мишљењу 🙂

↔   ↔   ↔

Интернет-страна о аутору и његовом делу на енглеском језику:

René Guillot

↔   ↔   ↔

Пећина Рисовача

Сигурно се чудиш какве везе има ова пећина поред Аранђеловца са романом 🙂 Наиме, поред других лепота ове пећине, постоји и кристални руб Бела грива у Дворани рисовачког човека, што све заједно „доприноси свеопштем утиску непоновљиве лепоте и тајновитости овог спелеолошког објекта”.

↔   ↔   ↔

Бела Грива није једини коњ који је познат широм света. Заузео је своје место заједно са Фолком међу многим познатим коњима. Погледај чланак на Википедији:

Списак познатих коња

↔   ↔   ↔

Advertisements

2 реаговања to “БЕЛА ГРИВА – Рене Гијо”

  1. Маја Радоман 21. јуна 2012. у 22:20 #

    Одушевљена сам зрелошћу ове деце, која представљају књигу боље од многих књижевних критичара. Дивно заиста! 🙂

  2. Силвана 21. јуна 2012. у 22:24 #

    Хвала ти 🙂 То су деца која хватају идеје у лету. Тако ме подмладе том својом особином, а што нас је више – лепше и лакше свима 🙂 Придружи нам се 🙂

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s