ЧАРЛИ И ФАБРИКА ЧОКОЛАДЕ – Роалд Дал

30 дец
 1. Твоја наставница 🙂
 2. Татјана 7/3    (шк. 2013/2014.)
 3. Невена Ј. 7/3    (шк. 2013/2014.)

___________________________________________________________________________________

Поделила бих са вама једно сећање које ми увек отопли срце и врати веру. Давне 2006. године дружила сам се са одељењем 7/2. Наравно, нисмо знали да ће то трајати само те школске године. После целе године учења, дружења, смеха и глуме чекало ме је изненађење. Једно од изненађења које се памти! Један од виших дечака из тог одељења, али не мање занимљив и несташан од других, поклонио ми је књигу. Баш ову књигу и то са посветом која ми сваки пут измами сузе и срећу:

Наставници која ме је научила да волим књигу!

Хвала ти, Радоване.

Никад се не зна. Можда дођеш до ове стране…

♥   ♥   ♥   ♥   ♥

Роалд Дал је рођен 13. септембра 1916. године у Ландафу у Великој Британији, тачније, у Велсу. Иначе, његова породица је у Енглеску дошла из Норвешке. Био је део РАФ-а у Другом светском рату, када је и рањен. На срећу, остао је жив и почиње да пише о својим догодовштинама за новине. Велика подршка у раду била му је супруга Патриција.

Први роман је написао 1943. за Волта Дизнија. Многи се сећају филма „Гремлини(енглеска Википедија). Онда настаје овај роман по коме је Роалд Дал и познат широм света. И по овој књизи је направљен филм.

Умро је такође у Енглеској, у Оксфорду 23. новембра 1990. године, у 74. години.

ЗАНИМЉИВОСТ: Роалд Дал је један од 250 људи који је одбио признање енглеске краљице Елизабете Друге. (Извор: 24 сата)

♥   ♥   ♥   ♥   ♥

Књига је  написана 1964. и посвећена је Теу. Илустровао ју је Квентин Блејк који је илустровао готово све ауторове књиге.

Учествују:

ЧАРЛИ

ЧАРЛИ

♥   ♥   ♥   ♥   ♥

Изуми господина Вонке надмашили су свет, а господин Вонка је – произвођач слаткиша. Занимљиво је што његову фабрику нико никад није видео. Неуморни господин Вонка организује пет златних улазница за петоро срећне деце која ће видети то чудо од фабрике. Чарли Бакит, и више него сиромашан дечак и главни јунак романа, некако долази до улазнице. Посрећило му се и пронашао је 50 центи. Јесте реч о маштовитом дечаку, али није могао ни да сања о изненађењима која су га чекала у фабрици. Интересантно је што ова књига носи и многе поруке преко поступака четворо других добитника, па и самог господина Вонке. Четворо деце је кажњено због похлепе, жвакања жваке, буљења у телевизор и себичлука. Чарли је био једини исправан међу њима и добија у наследство читаву фабрику.

♥   ♥   ♥   ♥   ♥

Преузми одломак из ове књиге.Чисто да видиш како ти изгледа 🙂

Али и размисли о његовој садржају…

♥   ♥   ♥   ♥   ♥

За читање и уживање: ЧОВЕК С КИШОБРАНОМ

(Политикин забавник)

♥   ♥   ♥   ♥   ♥

Да сте ме пре пар дана питали који ми је омиљени роман, рекла бих вам да су ми сви једнаки. После овог романа, мој одговор се променио. Овај роман ми је толико прирастао за срце да не верујем да ће га неки ускоро заменити 🙂

1

Сама радња романа, као и ликови, толико су посебни и оригинални да знам да ће вам се јако свидети. Хајде да вам кажем нешто о њима. Знам да сте нестрпљиви да сазнате све  🙂

Чарли Бакит је сиромашни дечак. Можда нема новца, али има толико велико срце и захвалан је на ономе што има. Никад се не жали, за разлику од многих. Чарлијев живот је прилично тежак. Потиче из стварно сиромашне породице. Живи са мамом, татом, бакама и декама Џоом и Џорџином и Џорџом и Џорџином, а само његов тата ради. И то у фабрици за производњу паста за зубе. По цели дан заврће чепове пастама за зубе. Посао је слабо плаћен и господин Бакит не може да приушти ни најосновније својој породици. Пошто обе Чарлијеве баке и обојица дека имају преко деведесет година, спавају у великом кревету, из кога ретко устају. Двоје спава на једној, двоје на другој страни, док Чарли и његови родитељи спавају на старим мадрацима.

2

Када је неко сиромашан, логично је да нема ни много хране. За доручак су могли да приуште хлеб и маргарин, за ручак кувани кромпир и купус, а за вечеру купусчорбу. А верујте ми, најтеже ми је било када сам прочитала ово:

,,Недеље су биле мало боље. Радовали су се недељама зато што је тада, мада је све било исто, свима било дозвољено да сипају још једном“.

Заиста, оног ко не растужи оволика мука малог Чарлија и његове породице, тај заиста нема срца.

Наравно, једна несрећа никада не иде без друге. Омиљена храна малог Чарлија Бакитa била је чоколада, коју је добијао једном годишње, за рођендан. Тада би цела породица штедела не би ли Чарлију купили чоколаду за рођендан. А иза њихове куће налазила се фабрика господина Вилија Вонкефабрика најбољих слаткиша на целом свету! Ох, јадан Чарли!

Нажалост, његов отац добија отказ, а онда имају све мање и мање хране, живот постаје све тежи и као да је све готово. Међутим, десиће се право чудо које ће променити Чарлијев живот…

3Роалд Дал рођен је у Ландафу, у Велсу, 1916. године. Завршио је ландафску католичку школу Св. Петар, Рептон. Био је представник компаније Шел-оил у источној Африци, борбени пилот РАФ-а у Другом светском рату, ваздухопловни аташе, писац. Роалд Дал је преминуо 1990. године, са своје седамдесет и четири године. Имао је мото, мото по којем је живео:

,,Моја свећа гори са оба краја,

неће моћи целе ноћи да траје,

али, противници и пријатељи моји,

она тако дивно светло даје“.

А на питање ко је мој омиљени писац, одговорићу вам када прочитам још неколико његових романа, али мислим да ће то бити Роалд Дал, писац који је умро пре двадесет и три године, али његова дела још живе.

Поглавља у овом роману јако су занимљива. Ево неких:

 • Упознајмо Чарлија;
 • Фабрика господина Вилија Вонке;
 • Господин Вонка и индијски принц;
 • Мистериозни радници;
 • Златне улазнице;
 • Прва два налазача;
 • Чарлијев рођендан;
 • Нађене још две Златне улазнице;
 • Деда Џо креће у акцију;
 • Породица почиње да гладује;
 • Чудо;
 • Шта пише на Златној улазници;
 • Освануо је велики дан;
 • Господин Вили Вонка;
 • Соба чоколаде;
 • Умпе-Лумпе;
 • Аугуст Глумп у цеви;
 • Низ чоколадну реку;
 • Просторија где изуми настају – вечити чепићи сласти и длакаве карамеле;
 • Велика машина за жвакаће гуме.

До краја романа има још поглавља, мада… Нећу вам открити њихове наслове, јер не желим да вам све одам  🙂

А ево само пар речи о јунацима овог романа

Поред Чарлијевих родитеља, бака и дека, ту су и:

 • Чарли Бакит (јунак овог романа);
 • Верука Солт (девојчица коју су родитељи размазили);
 • Виолета Борегард (девојчица која увек жваће жваку);
 • Мајк Тиви (дечак који по цео дан гледа телевизор);
 • Господин Вили Вонка (помало необичан власник фабрике слаткиша);
 • Умпе-Лумпе (радници у фабрици господина Вилија Вонке).

4

Споменула сам да ће се нешто лепо догодити Чарлију Бакиту и то је истина. Ево како је то почело:

После много година, господин Вили Вонка се огласио. Рекао је да се у неким његовим чоколадама налазе Златне улазнице. На свету постоји само пет Златних улазница. Могу се налазити било где на свету. Помоћу тих улазница петоро срећне деце ће посетити фабрику господина Вилија Вонке са родитељима, а добиће и животне залихе слаткиша! Шта мислите, да ли је Чарли пронашао улазницу? Јесте, али је за разлику од остале деце, Чарли ишао у фабрику са својим деком Џоом. За време посете фабрици господина Вилија Вонке, свој деци, сем Чарлију, десиле су се неке незгоде (упадање у чоколадну реку; неке су веверице бациле у отвор за празне лешнике; неки су се телепортовали преко телевизије, а неки су се надули од нетестираних жвака). 

5

А Чарли је добио награду. Шта мислите, шта је освојио?

🙂

Ево свих налазача Златне улазнице са њиховим родитељима:

6

Ево како су остала деца (а и неки родитељи) изгледали после незгода:

7

🙂

За време посете фабрике, деца и родитељи видели су неке од најневероватнијих машина и слаткиша: чоколадну реку, длакаве  карамеле, машину за жваке… Верујте ми, заиста су невероватни, али видећете већ и сами🙂

Ево како изгледају неки од њих:

8

9

Надам се да сте уживали у мојој препоруци, али се још више надам да ћете уживати у овом роману! Ако вам се допадне овај роман, можете прочитати његов наставак! Вероватно ћете бити пресрећни када прочитате оба романа, баш као дека Џо када је сазнао да Чарли има Златну улазницу 🙂

10

Татјана 7/3

(шк. 2013/2014.)

♥   ♥   ♥   ♥   ♥

ЧАРЛИ И ФАБРИКА ЧОКОЛАДЕ Роалд Дал

Аутор: Роалд Дал

Издавач: Бели пут

Година издања: 2005.

Место издања: Београд

Број страница: 186

О писцу:

Роалд Дал је био британски романописац, песник, писац кратких прича, војни пилот и сценариста. Рођен је у Велсу 13. септембра 1916. године. Родитељи су му били Норвежани. Током Другог Светског рата служио је у британској авијацији. Умро је 23. новембра 1990. године. 

Дал је постао познат широм света по свом књижевном делу. Чак су га сматрали једним од најбољих приповедача за децу 20. века. Године 2008. проглашен је у листу Тајмс за 16. на листи ,,50 најбољих британских прича од 1945”. Његова најпознатија дела су:

 • Чарли и фабрика чоколаде
 • Вештице
 • Самостални лет
 • Дени, првак света

Књижевни род: Епика

Књижевна врста: Дечји роман

Тема романа је Чарлијева посета Вонкијевој фабрици чоколаде.

Идејаромана је жеља писца да покаже како се свим добрим људима на крају ипак осмехне срећа.

Место радње: Вонкијева фабрика чоколаде

Време радње: Зими (година није наведена)

Укратко о делу:

Вонкијева фабрика чоколаде била је најпознатија у граду. У производима фабрике само је петоро срећника могло наћи такозване ,,златне улазнице” којима би добили бесплатан обилазак фабрике коју иначе нико није посетио већ 20 година. Чарли је био сиромашан дечак који је живео одмах поред фабрике. Мирис Вонкијевих посластица опијао га је свакодневно и једном годишње, за рођендан,  родитељи би некако прикупили новац и купили би му једну посластицу. Једног зимског дана Чарли је стајао испред фабрике, смрзнут и гладан.На поду је угледао неки новац. Било га је таман толико да купи две Вонкијеве чоколадне посластице. Када је отворио другу посластицу, златна улазница забљештала је тако необичним сјајем да је њен сјај привукао многе погледе. Чарли је главом без обзира побегао у кућу и показао свим укућанима пронађену улазницу. Са дедом је кренуо пут фабрике у невероватну авантуру која ће му променити живот…

Главни ликови:

 • Чарли Бакит
 • господин Вили Вонка
 • Аугустус Глумп
 • Мајк Тиви
 • Верука Солт
 • Виолета Борегард
 • Умпа-Лумпе
 • деда Џо
 • бака Џозефина
 • деда Џорџ
 • бака Џорџина
 • господин Бакит
 • госпођа Бакит

Поглавља:

 • Упознајмо Чарлија
 • Фабрика господина Вилија Вонке
 • Господин Вонка и индијски принц
 • Мистериозни радници
 • Златне улазнице
 • Прва два налазача
 • Чарлијев рођендан
 • Нађене још две Златне улазнице
 • Деда Џо креће у акцију
 • Породица почиње да гладује
 • Чудо
 • Шта пише на Златној улазници
 • Освануо је велики дан
 • Господин Вили Вонка
 • Соба чоколаде
 • УмпаЛумпе
 • Аугустин Глумп у цеви
 • Низ чоколадну реку
 • Просторија где изуми настају вечити чепићи сласти и длакаве карамеле
 • Велика машина за жвакаће гуме
 • До виђења, Виолета
 • Низ ходник
 • Четвртасти слаткиши који изгледају као округли
 • Верука у соби ораха
 • Велики стаклени лифт
 • Соба Телевизијске чоколаде
 • Мајк Тиви је послат телевизијом
 • Остао је само Чарли
 • Остала деца иду кући
 • Чарлијева фабрика чоколаде

Утисци:

Ове је књига је права посластица за све љубитеље бајки, измишљених догађаја и места, а који при том не воле преобимне књиге. Наравно, у њој ће уживати и сви љубитељи слаткиша и колача. Пошто се проналазим у свим наведеним категоријама, није чудо што је ова књига за мене пример идеалне књиге.

Научили смо најважнију ствар

дете и телевизор нису пар!

И никад, никад не дајте за право

да телевизор делује лепо и здраво.

Од њега само опасност вреба,

зато га купити уопште не треба.

Но,у свакој кући, где год смо били,

видели смо да је деци другар мили.

Дете лежи и пише нешто,

а екран га заводи подмукло,вешто.

Нико од укућана то зло не кочи.

(Прошле недеље у стану неком

десетину очи било је под тепихом.)

Они седе гледају, гледају и буље

док их не хипнотишу мале ТВ-хуље,

док их не опију сасвим, баш

ређајућ зло на зло, лаж на лаж

О, да, деца су мирна уз ТВ:

не пењу се на прозорске прагове,

нема плача, вике ни мувања

па мирно радите све око кувања.

И ручак готов и судови чисти.

Ал авај, има ли икакве мисли,

питање бар да л ипак прете

неке ТВ опасности по ваше дете?!

Овамо гледај, слушај сад!

То ти је пуки чемер и јад!

У ГЛАВИ ОТУПИ СВА ЧУЛА!

И МАШТА ПОСТАНЕ НИШТАВНА НУЛА!

ЗАКРЧИ УМ,МИСЛИМА УБИЈЕ ЛЕТ!

ЗАГЛУПИ И ЗАСЛЕПИ БУЈАН СВЕТ

ПА НЕ РАЗУМЕ НИ СЛОВЦЕ ВИШЕ

ОД БАСНЕ, БАЈКЕ И СВЕ ЈЕ ТИШЕ.

МОЗАК МУ ПОСТАНЕ МЕКАН КО СИР,

РАЗМИШЉАЊЕ УТИХНЕ ВЕЧИТИ МИР.

НИ ЈЕДНЕ МИСЛИ, СВУД ПАУЧИНА,

ОСТАЈЕ САМО ДА ЗВЕРА ОЧИМА

И ПОНЕКАД ДА ТРЕПНЕ ТЕК

ТАКО ПРОЖИВИ СВОЈ ВЕК! 

Невена Ј. 7/3

(шк. 2013/2014.)

♥   ♥   ♥   ♥   ♥

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: