ГУЛИВЕРОВА ПУТОВАЊА – Џонатан Свифт

22 мај
  1. Твоја наставница 🙂
  2. Ђорђе Ђ. 6/2     (шк. 2012/2013.)

______________________________________________________________________________

О Џонатану Свифту, његовом животу и делу, прочитај на Википедијиној страни:

ЏОНАТАН СВИФТ

У Политикином забавнику из 2010. године налази се занимљив чланак о овом аутору:

Ко је био Џонатан Свифт?

ГУЛИВЕРОВА ПУТОВАЊА

Ξ   Ξ   Ξ

Књига је права за све љубитеље читања. Ведра је и занимљива. Али  немој ни случајно помислити да је то једна неозбиљна књига.

Писац се подсмехнуо и критиковао разне појаве у друштвеном и политичком животу Енглеске с краја 17. и почетком 18. века. Говори нам о Лилипуту и помиње како се добијају високи положаји у државној управи. А познаваоци знају да се баш то дешавало и у Енглеској у то доба. Видећеш како је у Лилипуту било довољно да неко забави краља ходањем по конопцу или прескакањем штапа и да добије високи положај.

Нимало није чудан тај спој занимљивог и маштовитог приповедања са озбиљном критиком. У томе се и крије права вредност овог романа.

ГУЛИВЕР је, наравно, главни јунак. Више пута је избегао готово сигурну смрт. Нашао се у свету малих људи који су били високи колико и кажипрст на руци. С друге стране, нашао се и међу џиновским стабљикама, бубама и пацовима. Борио се са орлом који га је однео из Бробдинганга, са све огромном кутијом у којој је наш јунак живео. Срећом, враћа се кући. На крају видимо и како је био дочекан код куће.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Верујем да ће ти се књига допасти. Много је невероватних Гуливерових доживљаја који читаоце воде у уживање и смех.

Ξ   Ξ   Ξ

ЛИЛИПУТ

Наравно, измишљена земља. У њој је Гуливер био прави џин. Радознао по природи, не може дуго остати на једном месту, па убрзо одлази на ново путовање – земља Бробдинганг. Кад тамо, сушта супротност. Сада је наш јунак патуљак.

Ξ   Ξ   Ξ

Цар је био за читав мој нокат виши растом од свих својих поданика. Он је имао оштре црте лица, дебеле усне и орловски нос. Држање му је било достојанствено. Одело на њему било је једноставно и складно. На глави је носио златан шлем, украшен драгим камењем, с перјаницом на врху. У руци је држао исукан мач да би се бранио ако бих га ја напао. Мач му је био дугачак готово као мој мали прст, а његова дршка и корице били су златни и украшени драгим камењем. Цар је говорио врло танким и слабим, мада сасвим разговетним гласом. Ја сам почео да му одговарам, разуме се, што сам могао тише, да га звук мога гласа не би уплашио.

Ξ   Ξ   Ξ

Желиш ли нешто више сазнати о овој књизи, погледај Википедијину страну:

ГУЛИВЕРОВА ПУТОВАЊА

Ξ   Ξ   Ξ

Гуливерова путовања

Џонатан Свифт

Издавач: Вајат

Место издања: Београд

Година издања: 1987.

Број страница: 97

 

Укратко:

После бродолома, морске струје одводе Гуливера на копно. Тамо га заробљавају вилењаци. На стотине њих везују му руке, ноге, косу. Гуливер се буди и осећа да му нешто мили по стомаку, али пошто је био везан, није могао да се помери. Патуљци га одводе у свој град Лилипут. Гуливер је учио њихов језик. Давали су му храну. Како би им узвратио, он помаже патуљцима, брани их од непријатеља, спасава Лилипутанце од пожара... Гуливер задобија поверење цара и царице и они су му веровали. Гуливер предлаже цару да оде у Блефуск и да проба да склопи примирје са непријатељем. Цар пристаје, али избија пожар. Гуливер спасава Лилипутанце. Док Гуливер преговара с непријатељима, сазнаје да се спрема у Лилипуту завера против њега. Гуливер остаје у Блефуску. Они му помажу да направи брод, скупи воду и храну и Гуливер креће на пут. На пучини га спасава брод и Гуливер стиже кући.

 

Књижевни род: епика

Књижевна врста: дечји роман

Тема су, као што и сам наслов каже, Гуливерова путовања и однос патуљака и човека.

Идеја је да се прикажу забавне и маштовите пустоловине у непознатим земљама.

Поруке:

  • Добро се увек не враћа добрим.
  • Свако путовање може да буде права авантура.

Време и место радње: Крај 17. века; Лилипут

Главни ликови: Гуливер, краљица, краљ

Споредни ликови: Лилипутанци

Подела на целине:

  • Патуљци заробљавају Гуливера.
  • Патуљци склапају договор са Гуливером и они га ослобађају. Помаже Лилипутанцима у борби са непријатељем. Спасава их од пожара.
  • Завера против Гуливера
  • Бег у Блефуск
  • Одлазак кући

Утисци о делу:

Ово дело је узбудљиво, пуно дешавања и занимљивих описа, али нас држи у неизвесности до самог краја.  Роман се састоји од четири путовања, а мени се највише свиђа пут у Лилипут.

Књига ми је била забавна, јер је у њој описана авантура бродоломца и могу се извући бројне поруке. Највише ми се свиђа део када избија пожар и Гуливер тада показује своју домишљатост. Захваљујући књизи, научио сам да се добро дело не враћа увек добрим. Не треба веровати превише, јер довољан је један тренутак непажње и све се може окренути у супротном правцу. Ову књигу бих препоручио и другима да је прочитају јер можемо извући поруку да и ако смо већи и снажнији не треба то да користимо у погрешне сврхе, већ да помогнемо слабијима и беспомоћнима. Не треба ценити и поштовати некога само док ти је потребна помоћ, а после му окренути леђа. Ова књига је слична књизиРобинсон Крусо”. И он стиже на пусто острво, сналази се у природи сам, тугује за друштвом, док не нађе пријатеља коме даје име Петко. На крају он одлази са својим пријатељем кући, док Гуливер мора да побегне, јер му прети опасност. Гуливер је у поређењу са Лилипутанцима џин, али он не користи своју снагу, већ се понизно понаша према њима. Неће да се свети, него мирно напушта њихов свет. Да нема лоших ликова у књизи, Гуливер би остао дуже на њиховом острву, постали би прави пријатељи и помагали би једни другима. Лилипутанци би помогли Гуливеру да направи свој брод и врати се кући, а он би касније дошао са својом породицом да их посети.

Ђорђе Ђ. 6/2

(шк. 2012/2013.)

Ξ   Ξ   Ξ

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: