АЛИСА У ЗЕМЉИ ЧУДА – Луис Керол

29 авг

Ако још не знаш о чему се ради у овој књизи,

погледај слике које следе.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Можда ти нека од њих привуче пажњу.

♠   →   ♣   →   ♥   →   ♦

Луис Керол је један од најпознатијих енглеских писаца, али да знаш, име под којим је познат му је, уствари, пседуоним (измишљено име). Право име овог даровитог писца је Чарлс Латвиџ Доџсон. Рођен је у Енглеској 1832. године, а умро је у кући једне од сестара 1898. Иначе, имао је седам сестара. Нећеш веровати, али Луис Керол је студирао математику на Оксфорду, а касније је ту био и предавач. Није му било лако на послу, јер је муцао. Остало је забележено да је био срамежљив и стално је крио руке паром црно-сивих рукавица. Једино није муцао када је деци причао приче.
Тако је током једног излета (пикник), испричао једну причу Алиси Лидел. Та прича се толико допала једном излетнику па је записао ту причу и илустровао је са 37 илустрација, а на крају последње стране залепио је фотографију Алисе Лидел, коју је сâм направио. Тако је и настала књига под првобитним насловом „Алисине авантуре под земљом”. Роман се појавио1865. године, три године после излета.
Наставак „Алиса с оне стране огледала” који се појавио 1871. године обрадовао је читаоце. И од тада читаоци широм света не престају да читају ове књиге.

И мало теорије књижевности 🙂
Овај дечји роман је прави пример фантастичног романа. А Луис Керол је зачетник дечјег фантастичног романа у Енглеској.

Предиван летњи дан! Замисли га… И сети се Алисе која слуша глас своје сестре док јој чита причу. Алиса неприметно тоне у сан, кад тамо – зец!  Са све мајицом на себи и сатом на руци. Ништа чудно што зец одскакута даље. Али Алиса не би била право дете да не пожури за њим. Свашта нешто је доживела ова радознала девојчица:

Страх је победио Алису и она се пробудила. Наравно, срећна што је све то ипак био само сан 🙂

♠   →   ♣   →   ♥   →   ♦

ЈОШ МАЛО ЗАНИМЉИВОСТИ

Животом и делом Луиса Керола баве се многи, а његова Алиса је тема бројних дешавања широм света.

  • Широм света постоје удружења која окупљају поштоваоце Луиса Керола. Погледај страну оваквог једног удружења > Удружење Северне Америке (енглески језик)
  • Књижевник и књижевник Васа Павковић открио је у „Политикином забавнику” да је ова књига једна од оних које су оставиле велики утисак на њега:

  • У позоришту „Душко Радовић” најмлађи, али и они мало старији, могли су уживати у драматизацији овог дела.
  • Примерак књиге који је Луис Керол поклонио правој Алиси продата је на аукцији у Америци за 115.000 долара.

♠   →   ♣   →   ♥   →   ♦

Занимљивост из „Политикиног забавника”

Значење карата

♠   →   ♣   →   ♥   →   ♦

АЛИСА У ЗЕМЉИ ЧУДА

Луис Керол

За почетак бих рекао нешто о самом писцу. Али ме мучи опасан проблем…

Шта рећи о писцу познатом у целом свету?!

Луис Керол је енглески писац. Написао је многе фантастичне приповетке за децу. Његове приповетке забављају и разведравају машту деце, али и одраслих. Био је један од најчитанијих енглеских писаца, али је познат и као математичар, логичар, англикански свештеник и аматерски фотограф. Његова најпознатија и најпопуларнија дела је роман „Алиса у земљи чуда“, али и наставак овог романа – „Алиса с оне стране огледала“. Књиге овог изузетно маштовитог писца откривају свет фантазије, хумора и игре речима. У поменутим књигама аутор је достигао врхунац свога рада. Указујући на богатство нашег унутрашњег света он указује без чега одрастање није могуће. Већ погађате 🙂

Без маште!

Не знам да ли се може рећи да се радња дешава у  Зечјој јазбини, али судећи по садржају књиге, управо од Зечје јазбине све и почиње.

Једног топлог летњег дана Алисина сестра је управо Алиси читала једну причу. Алиса се играла са мачком, попела се на дрво, уморила се и заспала. Изненада, у дубинама њених снова, појави се зец. И то не било какав зец! Овај је био обучен у панталоне, мајицу, чак је носио и сат на руци, или беше – на шапи. Зец је каснио и одједном нестаде у рупи. Алиса потрчи за њим. Када је ушла у собу, видела је ствари како лете. Кад се спустила на под, видела је како зец улази кроз нека врата. Померила је завесицу, али није могла проћи кроз иста та врата. Била су премала или је она била превисока. Како год 🙂 Квака јој је рекла да попије воду из чаше на столу те да ће постати малена. Алиса је тако урадила и смањила се.

После тога, низ фантастичних догађаја дешава се Алиси. Сада је то на деци да виде да ли је Алиса сањала или јој се то стварно десило.

Ово епско дело кроз сваку реченицу приказује дубину маште коју поседује свако дете. Њоме се могу похвалити сва деца света. То је уједно и пишчева жеља. Хтео је да покаже колико је снажна машта и колико се неистраженог, прикривеног, непознатог крије у нашим главама.

И ово дело, као и већина дела која припадају дечјој књижевности, учи читаоце следећем:

Машта може свашта.

С друге стране, ово дело подсећа старије читаоце на незаборавну, често носталгичну изреку:

Младост – радост.

Мислим да не постоји особа која у детињству није прочитала ову књигу. Ако ипак таква особа постоји, није ни свесна колико је пропустила нечитањем овакве једне књиге. Варају се грдно сви они који мисле да је реч о још једној наивној дечјој књизи. Књига сама по себи представља праву загонетку која читаоце враћа у свет маште.

Када сам био мањи, имао сам зеца. Често сам замишљао шта би било да је мој зец тада направио рупу и да се мени десило све што се десило и Алиси. Ко зна?!

Посебан утисак на мене оставио је мачак који је неуморно задавао Алиси проблеме. Често је био конфузан. То ми је сада јасно, али када сам био мали, препуштао сам се чаробном и неописивом дружењу са њим и са овом дивном књигом.

Верујем да међу вама нема оних који нису прочитали ову књигу. Ипак, можете је прочитати опет. И опет. И опет. Ово је баш једна од тих књига које се могу читати небројено пута, а да се доживе на хиљаде различитих начина.

Сретен Ђ. 8/1 🙂

(шк. 2013./ 2014.)

♠   →   ♣   →   ♥   →   ♦

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s