ЖУРКА – Миленко Матицки

22 мај

Татјана 7/3

(шк. 2013/2014.)

Рођен је 1936. године.

Био је уредник подлиска ПОЛИТИКА ЗА ДЕЦУ (део „Политике”). У овом дневном листу објављивао је и фељтоне, али је уређивао и сталну рубрику „Београдска недеља“ у истом листу. Добитник је бројних награда за своје књижевно дело.

Умро је 2001. године.

Написао је бројна дела. Поред романа „Журка”, можда би вам пажњу привукло још неко дело овог аутора:

 • Ватрена звезда
 • Дечаков сан
 • Индијанци и девојчице
 • Лудош
 • Мрав и звезде
 • Сребрна свадба
 • Узбуна

♦   ♦   ♦   ♦   ♦

У нашим годинама је нормално размишљање о журкама.

Зато би било занимљиво прочитати ову књигу.

Пре него што пронађете књигу и прочитате је,

погледајте њен садржај на страни Интернационалне дечје дигиталне библиотеке:

ЖУРКА

или на страни Дигиталне Народне бибилиотеке Србије:

ЖУРКА

Сигурна сам да ћете уживати, а своје утиске поделите са нама.

♦   ♦   ♦   ♦   ♦

Свакидашњица данашње деце. Економска криза мучи једну породицу, а прва љубав Будимира Абаџијевића. Много је израза које ћеш сигурно препознати:  клинка, супер, фрка, ћале, цвоњак, клопање… Буда је нераздвојан са полусестром по мајци Зољом, док се са млађим братом Пеђом и не слаже баш најбоље. Мајка је нежна и добра, док је тата Миле тај који нарушава породични мир својим инсистирањем на савршености. И не примећује да је он далеко од савршенства. Због мале плате стално прича о штедњи, па и на храни, иако сам ужива у кафанским ручковима.

Све описане згоде и незгоде дешавају се првих дана зимског распуста. Буда има проблема са оценама, али и не сања проблем који му стиже са доласком једне породице из Немачке у комшилук. У тој породици је и двоје немирне деце, Ања и Кристијан. Буди не сметају Ањини несташлуци да се на први поглед заљуби. Наравно, то никад не би признао. Главни конкурент му је Џегер, а потиче и из богате породице. Све се завршава на журци коју организују Ања и Кристијана пред одлазак из Југославије. Наравно да долази и до туче двојице заљубљених. Таква је то туча била да је Буда био и у несвести. Дуго ће памтити Џегерову боксерску рукавицу, али свестан да није то ништа наспрам очевих батина. Сутрадан су наставили са тучом. Ања је стала на Будину страну што је њему прави доказ да се и он њој свиђа.

Тако се књига и завршава. А читаоци пуни утисака не могу, а да се не сете своје прве љубави…

♦   ♦   ♦   ♦   ♦

ЖУРКА

Миленко Матицки

Ево једног сјајног романа о тинејџерима за тинејџере 🙂 Аутор описује прву праву љубав, препирке у друштву, жељу за одрастањем, живот са строгим оцем и све оне муке које муче и данашње тинејџере. Свидеће вам се и то што је аутор користио изразе којима се млади и данас служе, тако да је роман на ,,језику тинејџера“ 🙂

Као што сте већ видели, роман је написао Миленко Матицки. Рођен је у Вршцу 1936. године, а умро је у Београду 2001. године. Био је дугогодишњи уредник београдске ,,Политике за децу“. Поред неколико књига за одрасле, објавио је више књига поезије и прозе за децу:

 • ,,Узбуна“, 1960;
 • ,,Дечаков сан“, 1964;
 • ,,Индијанци и девојчица“, 1974;
 • ,,Мрав и звезда“, 1977;
 • ,,Весела антологија“, 1975;
 • ,,Журка“, 1990;
 • ,,Ватрено крштење“, 1995;
 • ,,Свирка“, 1996;
 • ,,Пустолови са Гардоша, 2000;
 • ,,Бели свет“, 2000.

Нарочито су му популарни романи ,,Журка“ и ,,Свирка“. Стекли су највећу популарност код тинејџера, јер се у романима и говори о одрастању тинејџера, њиховом животу, сналажењу у авантурама код куће и у школи. Оно што мене одушевљава је то што је роман ,,Журка“, иако написан пре двадесет и три године, и даље веома популаран. То само доказује како ће добра дела увек живети, као и њихови ствараоци, кроз њих.

Главни лик овог романа је Будимир Абаџијевић, познатији као Буда. Будин живот нимало није лак. Он живи, како сазнајемо из романа, у улици Марије Бурсаћ 25, у Земуну, са оцем Милетом, мајком Јуцом, полусестром Зољом и млађим братом Пеђом. Као што сам већ рекла, његов живот није нимало лак. Када сазнаје да ће зимски распуст провести код куће, када му пропадне први дан зимског распуста због јединице из физике и двојке из математике које ће морати да вежба целог распуста, када је суочен са тим да стално једе поврће, а недељом јефтину џигерицу, све то погорша досељење ,,Швабице“, која се доселила, наравно, из Немачке. Да ли она заиста воли Буду или воли Џегера? Џегер припада ,,Јатовцима“, а Буда ,,Змајевцима“, који су већ у сукобу, тако да ово само још више шкоди њиховом односу. ,,Јатовци“ и ,,Змајевци су две сукобљене групе дечака, међу којима се стално смењују победе и порази. Не само што ће Буда два пута добити ,,батине“ од Џегера, већ ће га и тата претући, и то пред ,,Швабицом“ Ањом.

Поводом усељења Ања и њен брат Кристијан праве журку на коју су позвани сви дечаци из Будине и Џегерове групе. Буда и Зоља су успели да добију дозволу од родитеља за одлазак на журку. На журци Буда схвата да нешто осећа према Ањи (иако нам то не признаје, може се лако закључити на основу његовог понашања и лоше прикривене несигурности), али после њиховог пољупца, Ања одлази и игра са Џегером. После се опет враћа, сада већ љутом Буди. Успела је да му докаже да је он онај кога воли и да га је само правила љубоморним са Џегером. Све је изгледало као да иде у најбољем могућем правцу. А онда је дошло време за крај журке. Дечаци су изашли… И Будина и Џегерова екипа су се суочиле. Не само да је Буда добио велике ,,батине“ од Џегера, већ их је касније добио и од оца. Другови су га издали у одлучујућем тренутку и побегли. А и Ања га је повредила. Помагала је Џегеру – ,,рањенику“.

Да ли ће се Џегер последњи смејати? Да ли је ово крај ,,Змајевцима“? Како ће Ања повратити Буду (а хоће)? То је крај романа, па зато не желим да вам кажем ништа о томе! Осим, можда, љубав увек побеђује! 🙂

Споредни дечачки ликови у роману су: Пиља, Исус, Тута, Флојд, Цаки, Шикс, Крца, Самке, Кеза, Шмига, Мунгос, Рале, Спале, Гипсоња, Микс… Њих вам само помињем, а више бих се бавила некима од главних јунака, што деце, што одраслих:

Буда – Заљубљен је у Ању, која му прави проблеме поврх целог циркуса код куће са Милетом. Као и свим дечацима, и њему је најтеже да говори о својим осећањима. Више пута исмева Ању, љути се на њу… Лош је ђак, али је, за разлику од многе деце, сазнао да свет није само добар, да свет није само лош, већ је и добар и лош.

Зоља – Њен отац живи на Дорћолу, а Миле јој је само очух. Одлична је ученица (има све петице), за разлику од Буде. Постаје Ањина најбоља другарица. Као и све сестре, има одличну моћ запажања. Приметила је да су Ања и њен брат нешто више од пријатеља, па га, наравно, редовно задиркује.

Пеђа – Најмлађе је дете у породици Абаџијевић. Веома је немиран, па зато не пролази најбоље код тата-Милета. Иначе, право је њушкало и породични шпијун.

Тата Миле – Опседнут је изреком: ,,У здравом телу здрав дух“. Наравно, то се, као што ћете и сами видети, смучило свима. Мислим да је заиста строг и једноставно ми се баш и није пуно допао, поготово што мислим да децу треба васпитавати разговором, а не применом изреке: ,,Батина је из раја изашла“.

Мама Јуца – Увек штити децу од Милета. Благо је рећи да је  неке особине тата-Милета излуђују, али поред свих његових мана, она га јако воли.

Ања – Сјајна је плесачица. Веома је лепа. До ушију је заљубљена у Буду. Открива нам да су све њене игре и плесање са Џегером биле начин да привуче Будину пажњу.

Како ће се Буда снаћи у овом хаосу?

Да ли ће се све средити?

Видећете колико је ово један сјајан роман. Надам се да сте уживали у мојој препоруци и да ћете  прочитати прелепи роман.

До следеће препоруке,

Татјана 7/3

(шк. 2013/2014.)

♦   ♦   ♦   ♦   ♦

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: