КЊИГА О ЏУНГЛИ – Радјард Киплинг

18 јул

Многи мисле да је ово дело роман, али греше. Реч је о причама из животињског света, како и стоји у поднаслову ове књиге. Готово да нема детета које не зна причу о Моглију који одраста са животињама из џунгле, али је већина, нажалост, само упозната са филмом. И не схватају колика је лепота садржана у овим причама, а њихов садржај не може заменити ни један филм. Петнаест прича одишу дубином и упознају читаоце са Индијом оног доба.

Киплинг у Јужној Африци

Наиме, Киплинг је рођен у индијском граду Бомбају, 30. децембра 1865. године. Када је имао шест година, бригу о њему преузели су рођаци у Енглеској, али он се вратио у Индију као 17-годишњак. Запослио се као новинар и због посла је упознао све тајне Индије. Упознао је обичаје, начин живота и осећања људи ове чудесне земље. У његово време је Индија била само једна од енглеских колонија. Сматра се да је више он спојио Енглеску и Индију него ли Суецки канал. Иза њега су остала бројна дела:Киплинг Радјард

 • Песмице одељења,
 • Обичне приче с брда,
 • Војниково дрво,
 • Прича о Гедсбијевима,
 • Црно и бело,
 • Под деодаром…

Киплинг је много путовао. Пошто је био пријатељ са краљем Џорџом Петим из династије Виндзор, често је долазио у Лондон. Умро је у Лондону 18. јануара 1936. године. Три дана касније умро је и краљ кога је Киплинг изузетно ценио.

У вези са Џорџом Петим, у „Политикином забавнику” број 3182, у рубрици „Ма шта кажеш”, објављен је занимљив текст: Британски краљ Џорџ V (1865-1936) у младости је био морнар на крстарици. Старији официр једном му је наредио да израчуна положај брода. Када је принц извршио наређење, официр је скинуо капу и узвикнуо: „Скините капу, Висости! Ако можемо да верујемо прорачунима Ваше висости, овог тренутка пловимо право у Вестминстерску катедралу…”

Киплингов гроб

Иначе, Киплинг је познат и по томе што је одбио бројне почасти за своје дело, али је прихватио Нобелову награду за књижевност 1907. године.

О овом писцу познатом широм света можеш више прочитати на Википедији: Радјард Киплинг или на сајту који је посвећен њему,  а уједно ћеш увежбати и читање на енглеском језику: Радјард Киплинг.

Радјард Киплинг је написао и дело којим је задужио човечанство, бар све оне који одвоје време и прочитају га. Кликни на име дела, преузми га и размисли о ауторовим речима. Користиће ти!

Ако можеш

↔   ↔   ↔   ↔   ↔

„Књига о џунгли” је познато дело широм света. Преведено је на више језика. Према мотивима из овог дела, направљено је неколико филмских верзија, што играних, што цртаних. Радња се дешава у Индији, тако да читалац, поред дружења са главним јунацима, може много сазнати о овој земљи.

У књизи је главни јунак Могли. Као мали, напуштен је и остављен у џунгли. Налазе га животиње које одлучују да брину о њему. Чувају га, васпитавају и негују. Он их воли свим срцем. Срећно живе све до дана када се несрећа надвија над њих.

У Шведској, где је писац добио Нобелову награду 1907. године, као и било где другде, његове књиге о џунгли, од којих се прва појавила 1894. године, омиљене су и обожаване. Првобитна врста имагинативне моћи инспирисала је творца ових скоро митских прича о животињама у којима Могли расте и јача између Багере – црног пантера, медведа Балуа, Каа – препредене и моћне женке питона, беле кобре Наг и бучних, луцкастих мајмуна. Неке сцене су једноставно узвишене; на пример, она у којој се Могли одмара у ‘живом наслоњачу’ Каа, док она, која је видела многе генерације дрвећа и животиња, сања о протеклим вековима; или када Могли натера слона Хати да ‘уђе у џунглу’ и преузме поља људи. Ови описи представљају инстинктивно осећање за поезију природе, које је скоро феноменално и Киплинг је много више у правом елементу у прастарој величини ових прича о џунгли него у, рецимо, Броду који је сам себе пронашао, занимљивом због ексцентричне персонификације механичких проналазака. Приче Књига о џунгли створиле су од Киплинга најомиљенијег писца међу децом многих земаља. Одрасли деле одушевљење младих и оживљавају своје детињство док помно проучавају ове чудесно дивне, величанствено имагинативне приче о животињама. 

↔   ↔   ↔   ↔   ↔

↔   ↔   ↔   ↔   ↔

Не заборави, ова књига је написана у два дела, мада многима ово дело представља савршену целину. Први део је написан 1894. године, а други годину дана касније. У њима се налази, као што рекох, укупно 15 прича.

Киплингове књиге

1. Моглијева браћа

Сад јастреб Чил доноси ноћ

Која ослобађа Манга, слепог миша –

Стада су затворена у колиби и стаји,

јер до зоре смо слободни ми.

Ово је час поноса и силе,

Канџа, шапа и оштрих зуба.

О, слушај дозив! Добар лов свима

Који се држе закона џунгле…

Ноћна песма џунгле

Прва прича првог дела књиге је сигурно и најпознатија. Главни лик јој је мали Могли. Његово има значи – Жаба. Љубитељи Киплинговог дела одлично знају да је у овој причи описана Моглијева борба са страшним тигром Шир Каном.  Како сам писац каже на почетку читаоцима, да су били присутни, видели би најчуднију ствар на свету – Вук заустављен усред скока. Скочио је пре него што је видео на шта скаче, а затим покушао да се заустави. Последица је била та да је одлетео четири-пет стопа право у вис и дочекао се скоро на истом месту одакле је скочио.

– Човек! – узвикну Вук. – Човеково младунче! Погледај!

Право пред њим, држећи се за једну ниску грану, стајало је једно голо мрко дете које тек што је проходало – једно сасвим мало, нежно, коврџаво биће, које је овде, усред ноћи, дошло до вучје јаме. Гледало је вука у лице и смејало се.

Балу

Када читаоци прескоче десет или дванаест година и сами замисле чудан живот којим је Могли живео међу вуцима, није им тешко да замисле да је растао и постао врло јак, као што то мора да постане дечак који не зна за учење и који не мисли на друго до на то шта би се могло појести.

2. Кааов лов

Каа

Друга занимљива прича у којој читаоци боље упознају Балуа, учитеља закона џунгле, великог, достојанственог старог медведа који се радовао што има тако марљивог ђака као што је Могли. Сазнају још да су мајмуни прилично глупи и не поштују законе џунгле. Зли су и непристојни, а то им други становници џунгле не опраштају. Због Моглијевог мишљења о мајмунима, Багира и Балу су на страшним мукама и зато потребна помоћ пријатеља. Каа је змија из стене, питон камењар. Није био змија отровница, чак је и презирао отровнице као кукавичку багру. Његова снага лежала је у огромном телу.

Балуове изреке

 • Тачке су понос леопарда; биво се роговима горди.
 • Буди чист, јер снага ловца се види по сјају његове коже.
 • Када видиш да во хоће да те баци увис, или намрштени јелен да те прободе, не губи време да нас обавестиш: знали смо то десет година пре тебе.
 • Не наноси зла туђој младунчади, већ их назови браћом и сестрама, јер иако здепасти и мали, можда им је медведица мајка.
 • „Нико ми није раван!”, мисли младунче кад први пут лови, али џунгла је велика, а младунче је мало. Нека мисли, а ти ћути.

3. „Тигре! Тигре!”

Шта је са ловом, смели ловче?

Брате, у заседи је било хладно.

Шта је са пленом за којим си пош’о?

Брате, још једнако брсти по џунгли.

Шта је са снагом којом си се хвалис’о?

Брате, нестаје ми из мишице и бока.

Шта је са журбом којом си хит’о?

Брате, идем у скровиште да умрем.

Тигре! Тигре!

Могли ступа у контакт са својом, људском, врстом. Учи језик људи и правила понашања. Постаје чак и чувар стада бивола. Да ли се пронашао међу њима?! У сваком случају, после неколико година постао је човек и оженио. Шта је било између 🙂 Можеш прочитати Моглијеву песму коју је певао на Скупштинској стени када је играо на Шир Кановој кожи. Захваљујући њој, много ћеш боље разумети осећања овог дечака.

4. Бела фока

Спавај, мој мали, ноћ је за нама,

Црне се воде, иначе зелене. Преко гребена месец гледа да нас нађе

У пећинама које шуме и брује од мора. Где се таласи срећу, за тебе је узглавље меко;

Ах, уморна мала пераја, увијајте се по вољи! Неће те пробудити олуја, нити зграбити ајкула,

Док спаваш у наручју љуљушкавог мора.

Успаванка фока

Радња ове приче дешава се у Беринговом мору, далеко од џунгле, али прати живот фока, угрожених од, погађаш, људи. Све ово догодило се пре неколико година у једном месту које се зове Новастошна или Североисточна тачка на острву Светог Павла, тамо далеко у Беринговом мору. Причу је испричао Лимершин, аимски царић, врло чудна мала птица, која уме да говори истину.

5. Рики-Тики-Тави

Рики-Тики-Тави

Рики-Тики је главни јунак ове приче. Овај мунгос је врло сличан мачки по крзну и репу, али је био и потпуно као ласица по глави и нарави. Његове очи и врх његовог, никад мирног, носа били су ружичасти; могао је да се чеше гдегод је хтео, ма са којом ногом, предњом или задњом, коју би само изабрао; могао је да растресе свој реп тако да је личио на четку за прање боца, а његов ратнички поклич, када би јурио кроз високу траву, био је: „Рик-тик-тики-тики-тик!” Зашто је важан овај мунгос?! Можда због контакта са људима, веома занимљивог контакта. А да ли се природа једног мунгоса може променити у другачијим условима живота?!

6. Тумај, господар слонова

Главни јунак ове приче је дечак. Сасвим обичан дечак, али и сасвим другачији. По чему другачији? Зашто се један дечко не зове више Мали Тумај него Тумај Господар Слонова, као што се звао његов прадеда? Зашто?!

7. Слуге њенога величанства

Окрени га ил’ обрни, помножи га с два ил’ с три –

Ја сам храбар на свој начин, а на свој си храбар ти.

Узми с које стране хоћеш, мозгај, дели с три ил’ с два –

Ти се бојиш на свој начин, а на свој се бојим ја.

Ова прича је прилично кратка, али је и прилично велика по свом садржају. У њој су четири животиње главни ликови. По чему су другачије од осталих? По томе што оне служе војни рок у енглеској војсци и причају о свом искуству. Занимљива прича. Видећеш 🙂

8. Како се појавио страх

Закон џунгле – који је најстарији закон на свету – предвидео је скоро све незгоде које могу да задесе народе џунгле, тако да је данас његов правилник толико савршен колико је то само временом и обичајем могао да постане. Већ се зна да је Могли научио закон од Балуа, мрког медведа. Када би дечак губио стрпљење пред сталним наредбама, Балу је говорио да је закон као џиновска пузавица, зато што свакоме пада на леђа и нико не може да га избегне. Као што видиш, још једна прича из Моглијевог детињства. Ко прочита ову причу, можда ће лакше схватити како се појавио страх у џунгли. Од кога?! Од људи 😦

9. Чудо Пуруна Багата

Ово је прича о једном човеку у Индији који је био први министар у једној од полунезависних урођеничких држава у северозападном делу земље. Био је брамин и припадао је тако високој касти да питање касте за њега није више имало скоро никакво значење; а његов отац је био високи достојанственик у шареној гомили која је сачињавала чиновништво на једном старинском индијском двору. Али кад је Пурун Дас порастао, разумео је да се стари ред ствари пореметио и да неко ко хоће да напредује мора да буде добро са Енглезима и да подражава све оно што Енглези мисле да је добро. У исто време један урођенички чиновник треба да сачува и наклоност свог господара. То је била тешка игра… Како се завршила?!

10. Џунгла се шири

Могли је причврстио Шир Канову кожу на Скупштинску стену, рекао преосталим вуцима и сионијског чопора да ће убудуће сам да лови по џунгли, а четири детета мајке и оца Вука рекли су да ће ловити с њим. Али није лако одједном променити цео начин живота – нарочито у џунгли. А даље… Шта је даље било?!

11. Гробари

Закон џунгле:

Ако Табакију кажеш „Брате!”, ако хијену позиваш на гозбу,

Можеш бити пријатељ и Шакалу – трбушини на четири ноге.

У овој причи су главни ликови један шакал, крокодил и птица марабу. Шта је њима заједничко? Све оне се хране стрвином, а у овој причи оне причају своје приче. Занимљива је крокодилова прича. Шта је живот, шта је природа, шта је судбина, шта је правда, шта је поетска правда… Питања, питања, питања…

12. Краљев анкус

Пословица из џунгле:

Ево четворо незадовољених, никад засићених од постанка росе – шакалова уста, јастребово ждрело, руке мајмуна и човечје око.

Многи мисле да је ова прича и најбоља, бар када је реч о причи где су главни ликови Могли и Каа. Догађај описан у овој причи научио је Моглија многим стварима, приближио му је материјално богатство и научио га једној великој животној истини. Којој?

13. Квикверн

Још једна прича чија радња није смештена у џунгли. Сада се читаоци друже са Ескимима. Ја сам је нашао међу гомилом старудија у једној радњи у Коломбу, и превео сам је од једног краја до другог. Ко?! Шта?! И ко је, уопште, Квикверн?! Ова прича се готово граничи са легендом. У сваком случају, заокупља пуну пажњу. Као и друге, и ову причу вреди прочитати. И размислити о њеном садржају.

14. Црвени пас

После оног ширења џунгле настао је најлепши део Моглијевог живота. Имао је то спокојство да се праведно одужио; и сви у џунгли били су му пријатељи, јер су га се сви бојали. Међутим, имао је и непријатеље, опасне и крвожедне. Хоће ли Могли изаћи из битке као победник?!

вук

15. Пролећна трка

Последња прича која заокружује Књигу о џунгли, али и Моглијев живот који је остао забележен. Друге године после велике битке са Црвеним Псом и Акелине смрти, Моглију је било око седамнаест година. Изгледао је старији, јер од непрекидног кретања, обилне и снажне хране и купања кад год би  му било топло или би се осећао прашњав, развио се далеко преко својих година. Народи џунгле су га се бојали због његове мудрости, али и због његове јачине. И када је мирно ишао својим путем, шумски путеви би опустели. Али поглед његових очију био је увек благ. Да ли ће џунгла остати заувек његов дом?!

↔   ↔   ↔   ↔   ↔

ЗАНИМЉИВОСТ

У Пресу, нашим дневним новинама, објављен је чланак:

ПРОНАЂЕН РЕДАК ПРИМЕР ПРВОГ ИЗДАЊА КЊИГЕ О ЏУНГЛИ

Погледај!

↔   ↔   ↔   ↔   ↔

Знам да су бојанке давно остале иза тебе, али погледај следећу страну: БОЈАНКЕ.

↔   ↔   ↔   ↔   ↔

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s