ТРЕСНУЋУ ВАС! – БРАНИЛА СЕ ЕМА – Елизабет Целер

8 мај
  1. Твоја наставница 🙂
  2. Татјана П. 6/3     (шк. 2012/2013.)

________________________________________________________________________________________

Ученици једног одељења имају велики проблем: свакодневно их злостављају девојчица Ева и њена банда. Ема и њени пријатељи из одељења не могу више то да поднесу. Проблем је утолико већи што их родитељи не разумеју нити од њих могу да очекују подршку. Принуђени су да сами смисле како да се изборе са Евом и њеном бандом, али на праведан начин.

¤  ¤   ¤   ¤   ¤

Корпа ружа

¤  ¤   ¤   ¤   ¤

У овој је књизи уживала и твоја вршњакиња, Татјана П. 6/3.

И ја сам уживала док сам читала њено електронско писмо.

Татјана, хвала Ти 🙂

Ако те њен приказ ове књиге не убеди да је прочиташ, онда ти заиста нема помоћи 🙂 🙂 🙂

¤  ¤   ¤   ¤   ¤

У данашње време деца су постала јако окрутна. Често злостављају слабије од себе. Некад су то само ружне речи, а некада је још горе. А тужна је истина да обе ствари подједнако боле. Нема детета коме макар једном нешто лоше нису рекли управо вршњаци. Тачно је да све то временом прође, али ипак остаје ожиљак у души. Тешко нам је да то кажемо родитељима, разредној, наставници, било ком одраслом, из страха да ће нас та деца још више замрзети и малтретирати. Нажалост, и када скупимо довољно храбрости да потражимо помоћ, не добијемо увек одговор који смо желели да чујемо. Тако је било и са Емом и њеним пријатељима. Они то више нису могли да поднесу. Евино злостављање је превршило сваку меру. Дошло је време за противнапад.

Треснућу вас! Бранила се Ема

Ово невероватно дело пуно авантура, које је постало обавезна лектира у немачким основним школама, написала је Елизабет Целер. Рођена је у немачком граду Минстеру. Пише за децу и омладину. Добитница је угледне омладинске награде за књигу „Ана трчи”, у којој се снажно бори против ћутања о злочину.

У књизи се помињу и ликови који нису баш дивни, али сам се ја одлучила за неколико њих који јесу. О њима ћу вам и писати. Прво, ту је Ема. Иако је и сама дуго времена била жртва Евиног насиља, успела је да, заједно са својим другарима, покаже Еви ко је главни. Најупечатљивије су Емине особине, али бих ја поменула и њен изглед. Ема је висока и најјача је у разреду. Носи наочаре и има јако, јако чупаву црвену косу.

Много ми се допала и њихова разредна, госпођа Вицигман. Деца су јој дала надимак Буцкаста. Она је увек била срећна, насмејана и весела. Нажалост, откад је дошла нова ученица, Ева, разредна се у потпуности променила. Деци се чини да их она не слуша и да их уопште не разуме, али се надају да то није нешто што пар семинара не може да промени.

Од самог почетка романа, јасно је да се деца лако могу поделити на добру и лошу. Наравно, ова подела до краја књиге неће важити, јер ће се лоша деца променити. Сигурно се питате да ли је то могуће. Могуће је! Како? Ево, овако. Групу добре деце чине Ема и њени другови: Ема, Јулијус, Мартин, Доротеја, Азра, Клара и Јуп. Групу лоше деце чине Ева и њена банда: Ева, Огут, Филип, Мориц, Кристоф, Феликс, Штефан, Франциска и Јустус.

Како би се одбранили од Еве, Ема и њени другови направили су две, може се рећи, смицалице:

  1. лепљење Евине дружине;
  2. постављање замке.

У првој авантури, Ева и друштво бивају залепљени у тоалету! А онда… Не, то вам ипак нећу рећи!

У другој авантури или несташлуку, Ема и њено друштво стављају нешто слично аларму из аутомобила у Емину перницу. Помало чудно, зар не? То су урадили како би видели ко краде деци нове ствари, пошто би оне одмах нестајале по доношењу у школу. У чијој се торби, или тачније речено торбици, огласио аларм?

Немојте се љутити што вам нећу рећи много о овим авантурама. Заиста вам желим да сами прочитате књигу, уживате у њој и смејете се колико и ја.

Приметила сам и пар занимљивих ствари у вези са овим романом:

  1. Поглавља или главе немају називе, већ почињу бројевима.
  2. Две главне јунакиње зову се Ема и Ева, па сам их више пута помешала.
  3. Изгледа да Елизабет Целер није много популарна, јер на интернету нисам нашла много података о њој.
  4. Сачувала сам најбоље за крај! Овај роман је јако кратак, што знам да ће многе од вас обрадовати, и веома је поучан!

Завирите у књигу, а онда је пронађите и прочитајте. Откривајте њене поруке. Научићете нешто! Не заборавите, џаба вам поруке ако их се не држите. И да знате, смејаћете се до суза! Верујте ми!

Татјана П. 6/3

(шк. 2012/2013.)

¤  ¤   ¤   ¤   ¤

Што се тиче ауторке и њеног живота и дела, треба знати да је она позната немачка књижевница.

Елизабет Целер

Позната је и под псеудонимом Мари Хагеман и рођена је 6. децембра 1945. године у немачком граду Брилон чију панораму можеш погледати на овој страни. Дуго је живела поред Хановера, а сада живи у Минстеру. Студирала је немачки и француски језик, а касније и историју уметности и образовања у немачком граду Минхену и у швајцарском граду Лозани. Још као дете је маштала да буде писац, али живот ју је одвео у просветне воде, тако да је радила 19 година у једној средњој школи. Од 1989. године бави се само писањем.

Треснућу вас! - бранила се Ема

Иначе, пише књиге за децу и омладину од 1990. године. Труди се да разуме проблеме деце од четири до шеснаест година, тако да пише о љутњи, одрастању, страху, насиљу, тузи и смрти. Једно је сигурно, у њеним књигама уживају сва деца.

¤  ¤   ¤   ¤   ¤

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s